Dagen D

Krigsveteraner hyllas inför 75-årsfirande

2:19 min

I morgon har det gått 75 år sedan Dagen D, landstigningen i Normandie, men redan i dag hölls en stor ceremoni i Storbritannien. Ledare från femton länder samlades i hamnen i Portsmouth för att bland annat höra Drottning Elisabeth tacka alla som deltog i invasionen.

Den brittiska drottningen var 18 år den sjätte juni 1944, yngre än de flesta av de cirka 300 krigsveteraner som fanns på plats i Portsmouth under dagens ceremoni. De som orkade ta sig upp på scenen hyllades med en stående ovation från publiken och alla världsledarna.

Omkring 160 000 soldater från framför allt USA, Storbritannien och Kanada deltog i landstigningen i Normandie som ledde till att tyskarna slogs tillbaka. 99-årige krigsveteranen John Jenkins höll ett kort tal från scenen.

John Jenkins sa att kriget varit en stor del av hans liv och att det är viktigt att minnas.

Från scenen läste också den brittiske premiärministern Theresa May upp ett brev som en brittisk soldat skickade till sin fru strax före landstigningen och den amerikanske presidenten Donald Trump läste en bön som president Franklin D. Roosevelt bad i amerikansk radio i samband med invasionen 1944. Den franske presidenten Emanuel Macron gick också upp på scenen och tackade för att Frankrike befriades av de allierade trupperna.

Krigsveteraner och världsledare åker nu vidare till Normandie för fler ceremonier på årsdagen i morgon i Frankrike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista