Aronsson: Johnson storfavorit att ta över efter May

1:36 min

I Storbritannien avgår Theresa May i dag som partiledare för konservativa Tories, men hon fortsätter som premiärminister tills en ersättare är vald.
Nu inleds en partiledarstrid som nästan enbart kommer handla om brexit, rapporterar vår korrespondent.

Det är bråttom för ett sargat Toryparti att hitta en ersättare till Theresa May som kan se till att Storbritannien kan lämna EU.

På måndag kommer nomineringarna av de som vill vara med i partiledarvalet att ske. Elva kandidater har hittills visat sitt intresse.

I den första omröstningen som äger rum på torsdag får bara Toryledamöter i underhuset rösta. Alla kandidater som får färre än 17 röster sållas bort. Veckan därpå hålls sedan ytterligare tre omröstningar till dess att bara två kandidater återstår.

Dessa två får sedan åka runt i landet för att kampanja bland Torypartiets medlemmar. I den sista omröstningen som väntas vara klar i slutet på juli är det nämligen partimedlemmarna som får bestämma.

Och eftersom medlemmarna i huvudsak är brexitörer kommer det krävas ett löfte om att Storbritannien lämnar EU den 31:a oktober för att få deras röster. Medlemmarnas favorit är före detta utrikesministern Boris Johnson men det är inte säkert att han lyckas ta sig hela vägen till den avslutande omröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista