Storbritannien

EU-hot och kokainskandal präglar partiledarval

1:42 min

I Storbritannien har hot mot EU och en kokainskandal satt sin prägel på valet av ledare i Torypartiet. Flera av kandidaterna håller tal och först ut var hälsoministern Matt Hancock.

– Jag har den enda trovärdiga planen för hur brexit ska kunna genomföras den 31:a oktober, hävdar Matt Hancock.

Han kommer inte bli Storbritanniens nästa premiärminister men har i alla fall stöd av tillräckligt många Toryparlamentariker för att få ställa upp i partiledarvalet. Nomineringarna sker i dag, måndag.

Hancock ingår i en grupp av kandiater som vill söka en kompromiss för att ta Storbritannien ut ur EU. På den andra sidan finns storfavoriten Boris Johnson som är beredd att ta Storbritannien ut ur EU även om det inte finns något avtal i oktober.

I helgen hotade han Bryssel med att om inte förhandlingarna om avtalet öppnas igen kommer Storbritannien lämna EU utan att betala de omkring 39 miljarder pund som britterna anses vara skyldiga.

Johnson lovar i en artikel som han skrivit i Daily Telegraph också kraftiga skattesänkningar. Han har medvind just nu till skillnad från en av hans största utmanare miljöministern Michael Gove.

Han tvingades i helgen be om ursäkt för att han tagit kokain flera gånger för ungefär 20 år sedan.

En annan utmanare som talar i dag är utrikesministern Jeremy Hunt. Han har starkt stöd i regeringen och har goda chanser att bli en av de två sista kandidaterna i partiledarstriden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista