Boris Johnson favorittippad i partiledarvalet

1:50 min

I Storbritannien tog Boris Johnson en överlägsen seger i den första omröstningen i partiledarvalet i konservativa Tories.

Han fick fler röster än alla sina tre främsta utmanare.

Att Boris Johnson skulle få flest röster i den första omgången var det många som trodde men att han skulle få över en tredjedel av alla röster var mer oväntat. Det betyder att Johnson nu är ordentligt favorittippad i partiledarvalet.

Bakom honom är det framför allt tre ministrar som slåss om att bli hans främsta utmanare. Utrikesministern Jeremy Hunt är just nu tvåa men det går inte heller att räkna bort miljöministern Michael Gove eller inrikesministern Sajid Javid.

Tio kandidater ställde upp i dagens omröstning men tre föll bort eftersom de inte fick tillräckligt många röster. I nästa omröstning som hålls på tisdag ska ytterligare minst en kandidat försvinna. Planen är att alla utom två ska vara borta till på torsdag i nästa vecka. Fram till dess är det bara Toryledamöterna i underhuset som får rösta.

De två finalisterna ska sedan resa runt i landet i flera veckor och kampanja mot Tories drygt 150 000 partimedlemmar som bara får rösta i den sista omgången.

Mycket ska nu till för att det inte blir Boris Johnson som tar över som premiärminister när medlemmarna fått säga sitt senast i slutet på juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista