PARTILEDARVAL

Tre kandidater kvar i Tories partiledarstrid

1:36 min

I Storbritannien är det nu oerhört jämnt i striden om vem som ska få utmana Boris Johnson i den slutliga omröstningen i partiledarvalet i Tories.
Johnson är fortfarande överlägsen etta efter att ha fått över hälften av rösterna i den senaste omröstningen.

Det är sedan länge klart att Boris Johnson kommer få vara med i den slutliga omröstningen som avgörs i juli men vem han får möta där vet vi först efter klockan 19 i kväll. Tvåa i dagens omröstning kom miljöministern Michael Gove som spurtat förbi den tidigare tvåan, utrikesministern Jeremy Hunt, men det skiljer bara två röster mellan de två. Den fjärde kandidaten, inrikesministern Sajid Javid, slogs ut i dag och får inte vara med i nästa omröstning som avgörs i kväll.

Det spekuleras nu för fullt om vem de Toryledamöter som röstade på Javid ska välja i nästa omgång – Hunt eller Gove eller Johnson.

Ettan och tvåan i kvällens omröstning ska sedan åka runt i Storbritannien och kampanja inför medlemmarna på sexton olika platser med start redan i helgen. Omkring 160 000 partimedlemmar får poströsta under en period och ett resultat väntas vara klart i slutet på juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista