Man leds av poliser.
1 av 2
Wa Lone är en av de två Reutersjournalister som dömdes till sju års fängelse för spioneri. Foto: Thein Zaw/AP/TT.
Man.
2 av 2
Phil Robertson jobbar för Human Rights Watch. Foto: Peder Gustafsson/Sveriges Radio.

Myanmars befolkning skräms till tystnad

2:21 min

Yttrande- och pressfriheten i Myanmar blir allt hårdare kontrollerad av staten. Det trots att många hoppades på att landet skulle få en större öppenhet och frihet att uttrycka sig när den första folkvalda regeringen på över femtio år tillträdde 2016.

De senaste två åren har ett fyrtiotal journalister arresterats eller fängslats i Myanmar. En orsak är att fredspristagaren Aung San Suu Kyi och hennes regering stiftat nya lagar som på olika sätt begränsar yttrandefriheten.

Förhoppningarna på ökade mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Myanmar var stora när den civila regeringen tillträdde 2016. Nu visar en rapport från Human Rights Watch att det har blivit allt svårare för journalister att göra sitt jobb i landet.

Reportrar hotas med gamla och nya lagar och dessutom har domarna mot två Reuters-journalister som dömdes till sju års fängelse för spioneri skrämt till tystnad, det säger Phil Robertson på Human Rights Watch.

Det är inte bara journalister som skräms till tystnad med hjälp av allt hårdare lagar. Maung Saungkha är aktivist och poet och han berättar om hur han och ett fyrtiotal andra fredsaktivister arresterades och fördes bort till förhör av kravallpolis.

– Vårt brott var att vi genomförde en fredlig demonstration i Rangoon mot den väpnade konflikten i delstaten Kachin. En demonstration som enligt myndigheterna skapade oro i landet och därför stred mot lagen, säger han.

Också privatpersoner riskerar att arresteras om de uttrycker kritik mot det styrande partiet NLD eller militären på sociala medier.

– Tidigare visste vi att militären var vår motståndare men nu, med en civil regering, så har det blivit svårare att tydligt veta vem som är motparten. Men vi måste våga säga vad som är rätt och fel, det säger Thinzar Shunlei Yi, talesperson för Action Committee for Democracy.

Ämnen som Rohingya-frågan, mänskliga rättigheter eller kritik riktad mot Aung San Suu Kyi är i stort sett otänkbart att skriva om utan att man utsätts för någon form av bestraffning, både från myndigheterna och från grupperingar som står regeringen eller militären nära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista