Arkivbild.
Smogen över Bangkok gör luften farlig att andas in. Foto: Wally Santana, AP

Smogen i Bangkok livsfarlig

1:57 min

Bangkok har i snart två månader legat insvept i farlig smog. Myndigheterna försöker nu komma med lösningar innan smogen ställer till ännu större skada än den redan gjort.

Sedan mitten av december har Bangkok legat insvept i en gul smog som gör luften farlig att andas.

Rektorn på en skola i Bangkok informerar eleverna om att luftkvaliteten är så dålig att myndigheterna bestämt att stänga alla skolor och skicka hem eleverna som uppmanas att hålla sig inne.

Vitchaia Piaplong har kört motorcykeltaxi i tre år och säger att han aldrig har upplevt så dålig luft i Bangkok.

– Trots att jag bär mask så känner jag av den dåliga luften i både ögon och lungor, så nu tar jag allergimedicin varje dag för att dämpa symtomen säger han.

Man mäter luftkvaliteten med den så kallade AQI skalan, där allt över 25 enheter är skadligt enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den senaste månaden har siffrorna legat på mellan 125 och 190 AQI i Bangkok.

Myndigheterna försöker lösa den mest akuta situationen genom att spruta med vattenkanoner upp i luften, flyga med drönare som sprejar staden med vatten samt skapa konstgjort regn för att försöka skölja bort smogen.

Men man behöver gå till botten med problemet tycker studenten Narriat Nantha. 

– Folk måste åka mindre bil, tänka på vad dom eldar och sluta att skita ned luften, säger 18-åriga Narrirat som många andra bär en skyddande mask för näsa och mun.

Nu vill Thailands energiminister stifta en lag som gör att alla lastbilar och bussar måste köra på biobränsle för att minska avgaserna i Bangkok. Men det är bara en del av lösningen i en stad med över tio miljoner bilar och en byggboom där byggindustrin står för en stor del av nedsmutsningen av luften. 

Men det kan bli svårt att få igenom nya hårdare miljölagar. De flesta förslag från myndigheterna möts med misstro från medborgare och investerare. Med tanke på det kommande valet så är det förmodligen därför de styrande hittills bara halvhjärtat har försökt komma tillrätta med den allt sämre luften i Bangkok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista