Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Susan Walsh/TT

Vietnam blir värdland för toppmötet

1:26 min

I dag blev det klart att USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska ha sitt andra toppmöte i Vietnam.

Mötet kommer äga rum den 27 och 28 februari, och att det blev just Vietnam som de två ledarna ska ha toppmötet i, är inte förvånande.

Likheten mellan Nordkorea och Vietnam är att båda har utkämpat ett blodigt och bittert krig mot USA. Men i motsats till Pyongyang så räknar Washington Hanoi till en av sina närmaste allierade i området.

Vu Nhat Quynh är tidigare USA-korrespondent för Voice of Vietnam, och han säger att Vietnam, som just nu firar det Vietnamesiska nyåret Têt, knappas kunde ha önskat sig en bättre nyårspresent och att det är ett gott tecken för det kommande året.

Att valet föll på Vietnam som värdland för det andra toppmötet mellan USAs president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är inte helt oväntat. Båda länderna har ambassader i Hanoi.

Säkerheten i det kommunistiska landet är hård även i vanliga fall och myndigheterna kommer noggrant kontrollera både media och folkmassor för ett möte där koreografin mellan ledarna kommer följas varje sekund.

Mötet blir nu också ett tillfälle för Vietnam att visa för omvärlden att man är redo att ta en större plats på den diplomatiska scenen enligt Vu Nhat Quyinh.

– Mötet blir ett tillfälle för Vietnam att visa för omvärlden att man är redo att ta en större plats på den diplomatiska scenen, säger den tidigare USA korrespondenten Vu Nhat Quyinh.

Det är ännu inte klart vilken stad i Vietnam som mötet kommer att hållas i, men det talas om huvudstaden Hanoi eller hamnstaden Danang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista