På fredagen meddelade att den thailändske kungens äldre syster, prinsessan Ubolratana, helt oväntat meddelat att hon kandiderar till posten som premiärminister.
På fredagen meddelade att den thailändske kungens äldre syster, prinsessan Ubolratana, helt oväntat meddelat att hon kandiderar till posten som premiärminister. Nu stoppas hon. Foto: TT.

Thailändska prinsessans kandidatur stoppas

1:19 min

Den thailändska prinsessan Ubolratana är inte längre premiärministerkandidat i Thailand. Det beskedet lämnade hennes parti i dag efter att Thailands kung, och prinsessans bror, kraftigt fördömde hennes kandidatur.

Beskedet att prinsessan inte längre är kandidat lämnades i ett pressmeddelande från Thai Raksachart, som nominerat Ubolratana till premiärminister.

Det var sent i går kväll som reaktionen på nyheten om att prinsessan gett sig in i politiken kom från det thailändska kungahuset. I meddelandet som lästes upp i nationell tv klargjorde kungen att en medlem ur kungafamiljen inte ska vara politiskt aktiv och att hans äldre systers agerande strider mot den kungliga traditionen, är mycket olämpligt och är okonstitutionellt.

Nu har partiet dragit tillbaka nomineringen av prinsessan och säger att man accepterar kungens vilja att förbjuda prinsessan från att kandidera som premiärminister eller vara aktiv i partiet.

Partiet Thai Raksachart säger nu att man kommer att fortsätta sitt arbete utifrån de regler som valkommissionen har satt upp. Att prinsessan skulle kandidera är inget som bryter mot deras regler.

Att den populära prinsessan nu är ute ur den politiska leken i Thailand kommer troligtvis bara att gynna den sittande premiärministern juntaledaren General Prayuth Chan-Oo-Cha som också han kandiderar som premiärminister, för ett parti som står militären nära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista