Kvinnor framför parlamentet. Foto: Sergei Grits/Scanpix.

EU-sändebud hoppas på dialog i Georgien

Uppdaterad 16:58
Tusentals oppositionsanhängare i Georgien har återupptagit sina aktioner i huvudstaden Tbilisi för tredje dagen i rad med krav på att president Micheil Saakasjvili ska avgå. EU:s särskilda sändebud i södra Kaukasus, svensken Peter Semneby, är nu i Tbilisi där han sent i går kväll hade samtal med den georgiska oppositionen.

– Det finns de inom oppositionen som insisterar på president Saakasjvilis avgång. Men det finns också de som ser demonstrationen framför allt som ett medel att visa oppositionens styrka och som ett medel att få till stånd en dialog om viktiga konstitutionella frågor, vallagstiftning - om hur det här landet kommer att styras, säger EU-sändebudet Semneby.

Peter Semneby säger att han som EU:s särskilda sändebud i dag kommer att fortsätta samtalen med både den georgiska oppositionen och representanter för regeringen. Men han säger samtidigt att EU inte är berett att medla mellan parterna. Också USA, som sedan länge haft en aktiv roll i försöken att genomföra reformer i Georgien, håller just nu en låg profil.

Den nuvarande konflikten måste därför lösas av de georgiska politiska partierna själva. Peter Semneby tror att det faktum att de omfattande gatuprotesterna hittills inte lett till några våldsamma konfrontationer skulle kunna leda till en konstruktiv dialog.

– Båda parternas egna trovärdighet står på spel, men också Georgiens framtid står på spel och det är ett gott tecken att båda sidor verkar ha levt upp till detta ansvar. Om det här nu kan bli startskottet till en ny typ av politisk dialog, och jag skulle vilja gå längre - en ny politisk kultur i Georgien - så kommer den här demonstrationen att ha fört något gott med sig. Vi är inte där ännu, Det står fortfarande en massa människor framför parlamentet och vi vet inte vad som kommer att hända inom de närmaste timmarna eller det närmaste dygnet, men det finns relativt goda tecken på att det här kommer att leda till något konstruktivt, säger EU-sändebudet Peter Semneby.

Fredrik Wadström, Tbilisi
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista