Svenska ISAF-soldater på Camp Northern Lights i norra Afghanistan. Foto Henrik Montgomery/Scanpix.
Afghanistan

Tre döda i strider med svenska soldater

Uppdaterad: 15:53
Det är fortfarande oklart vad som låg bakom nattens eldstrider i Afghanistan där svenska soldater angreps. Flera av angriparna dödades men inga svenska soldater skadades, uppger Försvarsmakten till Ekot.

Striderna började i går kväll när motståndsgrupper besköt ett terrängfordon med svenska soldater som var ute på patrulluppdrag. Svenskarna besvarade då elden och fick förstärkning i form av fler soldater i Stridsfordon 90, ett finskt samverkansteam och sjukvårdsresurser.

Hur många svenska soldater som var inblandade i striderna är oklart, men mellan 40 och 50 svenska militärer finns i området. I Afghanistan finns sammanlagt cirka 400 svenska militärer.

Den just hemkomne chefen för den svenska styrkan i Afghanistan, överste Olof Granander förklarade på en presskonferens i dag att det ännu är oklart vad som låg bakom den senaste incidenten där svenska soldater hamnat i eldstrid.

– Det återstår att se när vi gjort analysen. Det kan vara kopplat till det kommande valet eller vara en allmän trend eller bero på logistik och transporter i området, säger Olof Granander.

Den senaste tiden har svenska soldater vid flera tillfällen blivit beskjutna i Afghanistan, vilket har lett till en rad åtgärder från försvarets sida. En av dessa är att den svenska styrkan nu har tillgång till stridsfordon 90 och ytterligare materialförstärkningar skall nu vara på väg.

– Vi planerar för en ökad risk och ett försämrat säkerhetsläge för soldaterna, sade arméinspektören generalmajor Berndt Grundevik, på presskonferensen.

Besluten om materielförstärkningar som nu är på väg till den svenska truppen är  fattade tidigare och har inte med den senaste händelsen att göra. Nästa vecka levereras tre personterrängbilar. Ytterligare sju ska levereras snarast möjligt.

Utrikesminister Carl Bildt, som är på plats i Afghanistan, säger till Ekot att det vi nu ser är ökade spänningar inför valet den 20 augusti.

– Vi vet att det är en farlig situation och det är därför vi är här med soldater och vapen. Nu skadades inga, tack och lov, men det är klart att vi ser allvarligt på det inträffade, säger Carl Bildt.

Generalmajor Berndt Grundevik bekräftade att riskerna ökar med anledning av det stundande valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista