Foto: Margareta Svensson/SR
p1-morgon

80 000 tjejer dansar för kungen

I helgen som gick kom jag äntligen iväg till Swaziland. Det lilla kungadömet på gränsen mot Moçambique ligger fyra och en halv timmes bilresa från Johannesburg. Om man ligger i så kan man avverka större delen av Swaziland på en helg, även om det är många höga berg och djupa dalar att passera.

Jag hann få en glimt av en av Swazilands allra stoltaste traditioner, Umhlanga, eller "Reed dance" som i år lär ha lockat inte mindre än 80 000 unga tjejer att dansa inför kungen och drottningmodern.

Många tjejer kommer tillbaka år efter år, så länge de är ogifta jungfrur. För bland tjejerna kan kungen, om han vill, välja en ny hustru. Redan har kung Mswati III inte mindre än 14 fruar och 23 barn.

I söndags kom tjejer från hela landet, klädda i inte mycket annat än röda kangas med kungens bild på över höfterna - och la ner vassruskor som det ska byggas en hydda av.

– Dansen är en del av vår tradition och det är roligt, sa flera av de tjejer jag pratade med.

Om kungen sa de att han visserligen är omåttligt rik, men han hjälper också landets fattiga. Tack vare honom, sa de, så kostar det oss ingenting att gå i skolan. Andra liknar kung Mswati vid en diktator, och långt ifrån alla tycker att han gör tillräckligt.

Swazilands befolkning är bara drygt en miljon, men två tredjedelar lever i fattigdom och landet är det som är allra värst drabbat av aids i hela världen.

Oppositionspartier och fackföreningar är förbjudna. Flera organisationer verkar ifrån grannländerna istället och de anklagar kungen och regeringen för att slösa med statens pengar.

Till exempel har ett antal av kung Mswatis fruar, för andra året i rad, varit på shoppingresa, den här gången till Dubai och USA, där de spenderade sex miljoner USA-dollar. Tidigare i år köpte kungen inte mindre än 14 nya Mercedes Benz.

Enligt Richard Rooney, medieprofessor vid Swazilands universitet, så får kungen en större andel av landets budget varje år än vad som läggs på utbildning.

Tvärtemot de tjejer som dansade inför kungen i helgen, och som kanske drömmer om att bli en av kungens hustrur, så finns det andra unga tjejer som tycker att månggifte är en förlegad tradition som borde avskaffas. Det läser jag i tidningen Times of Swaziland.

Tidningens största nyhet i söndags var för övrigt att Swaziland inom kort kommer att få sitt första lesbiska bröllop.

Förlovningen mellan den 36-åriga Thulani Rudd och 22-åriga Pitseng Vilakati ägde rum i lördags och de lyckliga tjejerna förevigade ögonblicket genom att dela en milkshake på en populär restaurang.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista