Tusentals chilenare har defilerat förbi Victor Jaras kista före begravningen. Foto: Roberto Candia/Scanpix.
chile

Efter 36 år begravs Victor Jara

I dag kommer tiotusentals chilenare att följa den legendariske chilenske folksångaren Victor Jara till den allmänna kyrkogården i Santiago, där han nu, 36 år efter sin död, ska få en värdig begravning. Victor Jara mördades av militären dagarna efter militärkuppen 1973.

Under två dagar har tusentals chilenare defilerat förbi Victor Jaras kista, som varit placerad inne i en liten teater som bär hans namn.

I parken utanför har dussintals artister uppträtt, medan folk haft picknick i gräset eller bara suttit och lyssnat.

Gabriela Neira var inte ens född när Victor Jara mördades, men hon säger att även för henne och hennes generation så är Victor Jara en symbol för kärlek, mänsklighet och konsekvens.

– Och, säger hon, att nu efter alla år ge Victor Jara en värdig begravning har en enorm symbolisk betydelse, en slags ritual för att läka dom sår som diktaturen rev upp.

Victor Jara var med i det kommunistiska ungdomsförbundets ledning, men hans sånger älskades av alla.

Och, tror en del, kanske var det just därför han behandlades så utstuderat brutalt. Han misshandlades så att hans lemmar krossades, officerare lekte rysk roulette med honom och innan en värnpliktig soldat fick order att ge honom nådaskottet hade hans kropp penetrerats av 40 kulor.

Liket hamnade så småningom på bårhuset, där en anställd kände igen honom och meddelade hans engelska hustru Joan.

Med hjälp av två vänner lyckades Joan Jara skaffa en kista som de drog till den allmänna kyrkogården, där en anställd i smyg upplät en nisch där kistan kunde placeras.

Idag, 36 år senare, ligger Victor Jara kvar i samma kista, men nu ska den sänkas ner i jorden under värdiga former och inför allas ögon.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista