1 av 7
En oljeindränkt fågel efter utsläppet från Exxon Valdez i Alaska 1989. Arkivfoto: Jack Smith/Scanpix.
2 av 7
Kärnkraftverket i Tjernobyl i april 1986. Arkivfoto: Scanpix.
3 av 7
Kärnkraftverket Three Mile Island. Arkivfoto: Scanpix.
4 av 7
En grupp målsägande efter miljökatastrofen i Minamata. Foto: AP Photo/Kyodo News/Scanpix.
5 av 7
Sanering av Exxon Valdez olja. Arkivfoto: John Gaps III/Scanpix.
6 av 7
Ett av offren i Bhopal. Arkivfoto: Scanpix.
7 av 7
Avspärrning i Love Canal 1978. Arkivfoto: Scanpix.

Bakgrund: Miljökatastrofer som världen inte glömmer

Oljeutsläppet i Mexikanska golfen är en stor miljökatastrof som kommer att bli historisk. Fatala mänskliga misstag lämnar stora ärr efter sig som bleknar med åren men skadorna läker kanske aldrig.

Här är några av de mest allvarliga miljökatastrofer som världen upplevt och som satt långvariga spår.

Love Canal, USA

I delstaten New York i USA var orten Love Canal en idyllisk plats på 1950-talet men dumpningen av kemiskt avfall ledde till en stor miljöskandal.

Företaget Hooker Chemical and Plastic Corporation grävde ned över 20 000 ton kemiskt avfall i området fram till 1952 och täckte sedan över området med ett drygt en meter tjockt lerlager.

När staden sedan växte kraftigt ville ändå den lokala skolstyrelsen bygga en skola i området, trots varningar.

Platsen ändrades men skolan visade sig ändå hamna precis ovanpå ett dumpningslager. Vid det och andra byggen förstördes skyddande lager och effekterna blev alltmer synliga.

Många invånare hade ingen aning om att de bodde i hus direkt ovanpå avfallsmarker men konstiga lukter i trädgårdar väckte misstankar.

Ordföranden i Love Canals husägarförening började 1978 att undersöka hälsotillståndet bland de boende. Ett ovanligt stort antal cancerfall, missfall, missbildningar bland nyfödda och nervskador uppdagades.

Området började omnämnas som en hälsobomb, skolan revs och hus med 800 familjer evakuerades. Staten löste in deras bostäder. Den amerikanska kongressen beslutade om en lag som gör förorenare skyldiga till ansvar.

Cancerframkallande ämnen som bensen hittades. Det skyldiga företaget stämdes och fick betala 129 miljoner dollar 1995. Området ansågs vara färdigsanerat 2004 men det förblir till största delen övergivet.

Bhopal, Indien

Så många som en halv miljon människor förgiftades när tiotals ton insektgift läckte ut från amerikanska Union Carbides fabrik tidigt på morgonen den 3 december 1984.

Utsläppet skedde mitt inne i storstaden Bhopal. Orsakerna var främst en undermålig fabrikskonstruktion, dåligt underhåll, brister i personalpolitiken och ekonomisk press.

Flera tusen människor dog direkt och döda kroppar kantade gatorna.

Ytterligare 10 000 dog under de kommande åren, enligt officiella siffror. Cancer och nervskador blev vanliga sjukdomsfall. Miljöorganisationerna räknar med flera tiotusentals döda.

Mardrömmen fortsätter än i dag för dem som drabbats. Många barn föds med grova missbildningar.

Union Carbide gjorde upp i godo med indiska regeringen 1989, och fick i slutänden betala 470 miljoner dollar. Indien hade begärt 3,3 miljarder dollar.

Försök att väcka talan i USA har hittills inte lyckats, men processen pågår ännu. Otaliga civila mål pågår också i indiska domstolar. Den 7 juni 2010 dömde en indisk domstol åtta tidigare indiska chefer till fängelse i upp till två år.

Tjernobyl, Ukraina

På natten den 26 april 1986 exploderade reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina, i dåvarande Sovjetunionen. Ett moln med radioaktiva partiklar spreds över stora delar av norra Europa.

Konstruktionen och operatörsfel var orsaker till explosionen. Över 1 000 bussar evakuerade människor från området men de hade redan blivit exponerade för radioaktivitet.

Ingen vet exakt hur många som dog i den allvarliga kärnkraftsolyckan och det är en omstridd fråga. 56 personer är den officiella siffran över dem som dog direkt.

De cancerrelaterade dödsfallen rapporteras till omkring 4 000, men enligt olika organisationer kan det handla om upp till hundratusentals döda.

Omvärlden har uppfattat att Sovjetunionen försökte dölja allvaret i olyckan. Fortfarande lider två miljoner människor av effekter av föroreningarna och det är förbjudet att bo i området som blivit till en spökstad.

Radioaktivt nedfall regnade också över Sverige och märktes bland annat i renlav och svampar. Det drabbade rennäringen ekonomiskt när stora mängder renkött fick förstöras.

Three Mile Island, USA

Den 28 mars 1979 inleddes en serie av flera misstag vid kärnkraftverket Three Mile Island i delstaten Pennsylvania i USA.

Tekniska fel, mänskliga misstag och missvisande indikatorer ledde till en härdsmälta.

Reaktorns inneslutning höll dock som planerat, vilket gjorde att den radioaktiva gasen kontrollerat kunde tvättas innan den släpptes ut och därför blev det ingen mänsklig hälsomässig katastrof.

I folkmun kallas den också Harrisburgolyckan och den väckte livlig debatt på flera håll i världen om säkerhet vid kärnkraftverk.

Inte förrän 1993 ansågs saneringen vara avslutad. Kärnkraftverket är fortfarande i drift men den reaktor som kollapsade används inte.

Minamata, Japan

Staden på ön Kyushus västkust drabbades 1956 av en miljökatastrof. Ett industriutsläpp av kvicksilver läckte ut i viken utanför Minamata.

Flera tusen ton avfallsvatten dumpades i området mellan 1908 och 1968. Neurologiska skador upptäcktes hos befolkningen, så kallad Minamatasjuka.

Många drabbade hamnade i koma och dog. De hade framförallt blivit förgiftade av att ha ätit fisk som förorenats. Liknande symptom som de människorna fick påvisades också hos katter och fåglar i området.

Katastrofen fick drygt 2 200 offer enligt japanska myndigheter. De flesta har dött. Men över 17 000  människor anser sig drabbade.

Exxon-Valdez, Alaska, USA

En av de största miljökatastrofer som människan har orsakat. Omkring 40 000 ton råolja läckte ut från Exxon Valdez oljetanker 23 mars 1989 när den gick på ett isberg i Prins Williams sund vid Alaskas sydkust.

Cirka 120 mil orörd kust förstördes. 10 000 människor arbetade med att sanera efter oljeutsläppet fyra somrar i rad.

Det är ett av de utsläpp som orsakat allra störst skador på miljön. Bilder på valar, fåglar och andra djur indränkta i olja skakade världen. 250 000 fåglar dog.

Utsläppet ledde till strängare regler för industrin. Företaget Exxon som ägde tankern fick betala för sanering och dessutom skadestånd.

Beatrice Janzon

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista