1 av 2
Julian Assange anländer till domstolen. Foto: Matt Dunham/Scanpix
2 av 2

Tuffa tag på Assangerättegången

Jag har under några dagar med viss fascination studerat livet i en engelsk domstol. För det första så behandlas domaren med stor respekt. När han kommer in så ropar en domstolstjänsteman:

– Res er upp.

Och då gör alla vi det som är inne i rättssalen och vi sätter oss inte förrän domaren säger åt oss att vi får. Det är inte utan att jag känner igen mig från grundskolan. Och om man behöver gå ut ur rättssalen under pågående förhandling så förväntas man vända sig mot domaren och buga sig.

Huvudpersonen i den här rättegången Wikileaks grundare Julian Assange sitter längst bak i salen bakom en glasvägg. Han deltar överhuvudtaget inte i förhandlingarna. Han ser ibland intresserad ut, ibland uttråkad. Jag såg honom till och med gäspa.

Det som frestar mest på åhörarnas tålamod är Assanges egen advokat Geoffrey Robertson. Eller huvudadvokat ska jag säga. Han har två advokater till plus en handfull biträdande jurister på plats i salen. Mr Robertson pratar länge och citerar gärna ur lagtexter och har ibland svårt att hitta rätt i alla sina papper. Men han ler hela tiden vänligt. Mot domaren liksom mot sin motståndare. Han log mycket vänligt mot mig också efter en tidigare rättegång när jag bad om en intervju. Jag skulle med förtjusning tala med er Mr Prane, sa han och jag började sträcka fram mikrofonen, men inte i dag och så vände han på klacken.

Geoffrey Robertsons motpart i rättssalen är Clare Montgomery. Hon har en annan stil. Jag ska inte säga att hon är ovänlig. Men mer burdus. Hon företräder den svenska åklagaren Marianne Ny som har begärt Julian Assange utlämnad till Sverige för att ställas till svars för anklagelserna om våldtäkt och sexuellt ofredande. 

Assanges försvarsadvokater hade kallat fyra svenska så kallade expertvittnen. Syftet var att dessa skulle bekräfta försvarets bild av Sverige som ett land med ett rättssystem fyllt av brister. Advokat Robertson gjorde vad han kunde med sitt vänliga leende att få vittnena att säga rätt saker.

Åklagarsidans Clare Montgomery var skoningslös i sina frågor. Hon höll ibland rena skolförhör med vittnena för att försöka påvisa att de inte visste vad de pratade om eller att de for med osanning. Ibland vände hon sig om och himlade med ögonen när hon tyckte att svaren var dumma.

När advokat Robertson en gång reste sig upp för att protestera mot något så sa Clare Montgomery åt honom att vara tyst och sätta sig ner. Och det gjorde han.

När den svenske förre överåklagaren Sven-Erik Alhem i hennes tycke blev lite för långrandig så sa Clare Montgomery åt honom att han inte var där för att hålla föredrag utan att svara på frågor. Sven-Erik Alhem sa ändå efteråt till mig att han gillar den tuffa stilen i engelska domstolar.

Sven-Erik Alhem betonade också sin opartiskhet trots att det var Assange advokater som hade kallat in honom och betalat för hans omkostnader. Han får nog betala flygbiljetten hem själv hörde jag någon säga i rättssalen sen Alhem i rätten sagt att den svenska åklagaren har rätt att begära Assange utlämnad och att om han vore i Assanges kläder så skulle han åka till Sverige direkt och få sin sak prövad. Men Sven-Erik Alhem framförde också kritik mot hur den svenska åklagaren hade hanterat förundersökningen mot Assange.

Assanges advokat Geoffrey Robertson ägnade sig inte bara åt själva utlämningsärendet som rättegången faktiskt gäller utan försökte vinna domarens sympati genom att argumentera för att sexbrottsanklagelserna i Sverige mot Assange är helt grundlösa. Åklagarsidans Clare Montgomery höll sig strikt till frågan om Assange kan lämnas ut till Sverige enligt den överenskommelse som finns mellan EU-länderna.

Också när det gäller förhållandet till medierna hade parterna olika förhållningssätt. Clare Montgomery gav inga intervjuer. Julian Assange och en annan av hans advokater framträdde efter varje rättegångsdag inför alla TV-kamerorna utanför domstolen. Temat var ofta den bristande rättssäkerheten i Sverige. Det här fick statsminister Fredrik Reinfeldt att slå tillbaka i en intervju och säga att Sverige har ett självständigt rättsväsende som i det här fallet dessutom agerat på svensk lagstiftning.

Det uttalandet gjorde att till och med advokat Robertsons leende var som bortblåst. Han var djupt upprörd och sa att när nu Sveriges statsminister tar ställning mot Assange och utmålar honom som en folkets fiende, hur ska Assange då kunna få en rättvis rättegång i en svensk domstol om han utlämnas från Storbritannien?

Men domaren sa nej till försvarsadvokatens begäran om att skjuta upp rättegången till början av mars för att få tid att utreda vad Fredrik Reinfeldt egentligen sagt, och vilken inverkan det skulle kunna få på en eventuell rättegång mot Assange i Sverige.

Clare Montgomery sa att hon inte trodde att Reinfeldts uttalande hade skadat Assange. Och hon kommenterade Assanges advokaters upprördhet med att attackera deras egen högljudda kampanj mot det svenska rättssystemet. Hon sa att de som själva har underblåst en eldstorm i medierna borde inte bli förvånade när de själva blir brända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista