"Det finns ingenting att flyga i Libyen"

1:39 min

Den brittiske premiärministern David Cameron slår nu fast att en flygförbudszon är upprättad över Libyen. Och Kadaffis regim har knappast någon flygkapacitet kvar, enligt utrikesminister Carl Bildt.


Sveriges utrikesminister Carl Bildt konstaterade efter EU:s utrikesministermöte i Bryssel i dag att Kadaffis regim är decimerad.

– I den mån det finns något flygetyg eller startbana kvar nu så är jag rätt övertygad om att den inte finns kvar inom loppet av 24 timmar. Det finns ingenting att flyga, säger Carl Bildt.

– Vad det nu handlar om på den militära delen av flygoperationen är snarare en körförbudszon. Att förhindra hans militära styrka från att röra sig och operera.

Carl Bildt poängterar att svensk militär redan bidrar till insatsen i Libyen. Inte minst genom ett Herculesplan som jobbar med humanitär hjälp.

Han vill fortfarande inte svara på om Sverige även kommer att skicka Jas Gripen-plan för att delta i den militära insatsen. Men Bildt säger att om så ska ske är det viktigt att det finns en politisk ledning för den militära aktionen.

– Om det är så att vi hamnar i en mer utdragen operation, med markanfall, så måste det politiska ansvarstagandet för vad man attackerar och vad man gör rätt och fel vara tydligt, säger han.

EU:s utrikesministrar beslutade i dag om ännu hårdare ekonomiska sanktioner mot Kadaffis regim. Enligt Carl Bildt gör banksekretessen att han inte kan avslöja några summor, men han säger att stora belopp redan har blivit frysta på svenska bankkonton.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista