Professor i folkrätt dömer ut Israels sjöblockad

1:19 min

FN:s rapportförfattare drar slutsatsen att Israels sjöblockad på internationellt vatten var laglig. Men det är något som folkrättsprofessorn Ove Bring inte håller med om.

– Jag tycker att det är en felaktig bedömning. Men jag är inte förvånad över slutsatsen, eftersom det finns två tolkningar på området. Den tolkning som tydligen FN-rapportörerna har gjort är att Israel befinner sig i ett konstant krigstillstånd genom att det kommer missiler från Gaza-remsan och att de därför har rätt att ta till åtgärder som är tillåtna att ta till under ett krig, inklusive en maritim blockad.

– Min och många andras uppfattning är att Israel inte kan hävda att man konstant befinner sig i ett krigstillstånd utan man får bedöma det från fall till fall vid den tidpunkt det är fråga om.

Vad får rapporten för betydelse?

– Den ger en viss form av upprättelse eftersom de tidigare internationella slutsatserna och rapporterna har haft ett annat innehåll. Å andra sidan kvarstår det som Israel har bestridit hela tiden, att de utövade oproportionerligt våld på det här fartyget. Den anklagelsepunkten kvarstår, säger Ove Bring.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista