Rykten slår mot Swedbank i Lettland

1:22 min

I Lettland har många av Swedbanks kunder tagit ut sina pengar efter att ett rykte spridits att banken är nära konkurs. Den stora mängden uttag ledde till att pengarna tog slut i många bankomater under söndagen. Den lettiska säkerhetstjänsten undersöker nu varifrån ryktena kommer.


– De tre Swedbanks bankomater som finns i närheten där jag bor är helt tömda, säger Juris Kaza journalist på den lettiska nyhetsbyrån LETA i Riga.

Han säger också att lettisk media rapporterar om att samma sak gäller bankomater runt om i Lettland.

Ryktet om att Swedbank - som är den största banken i Lettland - är nära konkurs startade tidigare i veckan på sociala medier i hamnstaden Ventspils.

Under helgen kulminerade ryktesspridningen som från de sociala medierna övergått till att färdas via telefonkedjor över landet. Och många letter - särskilt på landsbygden - passade på att ta ut sina pengar.

Under söndagskvällen framträdde representanter för såväl den lettiska som den svenska finansinspektionen i lettisk tv för att lugna befolkningen eftersom ryktet helt saknar grund.

För några veckor sedan gick en lettisk bank omkull och togs över av den lettiska centralbanken och redan då startade oron för att fler banker skulle drabbas. Och Juris Kaza tror att det har bidragit till folks oro.

– Folk är nervösa sedan Krajbanka gick omkull och tror på sådana här rykten.

Swedbank: Helt grundlöst

#text=4851274#Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman säger att ryktena som spridits är fullständigt grundlösa.

Faktaruta banker

Finansinspektionen (FI) konstaterade i mitten av juli att alla de fyra svenska storbankerna Swedbank, Nordea, SEB, och Handelsbanken med god marginal klarade det stresstest som Europeiska bankmyndigheten genomfört.

Testet omfattade 91 banker runtom i Europa och prövade bankernas motståndskraft i ett hypotetiskt scenario över 2011-2012, med svagare ekonomisk utveckling, högre räntor, fallande börser och fastighetspriser.

FI bedömde då att svenska banker har tillräckligt med kapital för att kunna hantera även mer extrema påfrestningar än scenariot i stresstestet.

Källa: TT

Jenny Sanner Roosqvist, Helsingfors

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista