Jon Huntsman, Ron Paul, Mitt Romney, Rick Santorum, Newt Gingrich och Rick Perry gick hårt åt varandra i nattens debatt inför primärvalet i New Hampshire. Foto:Elise Amendola/Scanpix.

Tuff debatt mellan republikanska kandidater

1:49 min

Det hettade till ordentligt i går kväll amerikansk tid när de republikanska presidentkandidaterna återigen möttes i debatt. På tisdag är det omröstning i New Hampshire och den som fick ta emot mest stryk i debatten var favoriten i fältet, förre Massachussetts-guvernören Mitt Romney.

– Att ha företagserfarenhet betyder inte att man blir en bra president och överbefälhavare, att vara president är inte som att vara verkställande direktör, sa förre senatorn Rick Santorum, ett angrepp på Romney eftersom han alltid hänvisar till sin stora erfarenhet från Wall Street.

Förre talmannen Newt Gingrich antydde att Romney ägnat sig åt tvivelaktiga affärer. Romney ansträngde sig som vanligt att ställa sig lite över sina käbblande medtävlare och angrep mest president Obama.

Det var Romney som segrade i Iowa och skulle han vinna också i New Hampshire har han redan skaffat sig ett ordentligt försprång så det är bråttom nu för hans konkurrenter att försöka sätta stopp för honom. Men också den socialkonservative Santorum utsattes för hårda påhopp.

Kongressledamoten Ron Paul angrep Santorum för att vilja öka statens och myndigheternas makt, det värsta man kan säga bland republikanerna. Ron Paul själv fick senare i debatten mothugg från Newt Gingrich.

– Ron Paul har för vana att fara med osanning, sa Gingrich, de två kämpar om tredjeplatsen bland kandidaterna.

Rick Santorum i sin tur kom bara några få röster efter Romney i Iowa och kan han göra lika bra ifrån sig på tisdag kan det republikanska primärvalet snart förvandlas till ett tvåmansrace vilket de fyra andra kandidaterna försöker förhindra.

Sten Sjöström, Concorde, New Hampshire

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista