Bildt om Lukasjenko: "Han bränner nu broar"

2:01 min

Carl Bildt är mycket kritisk till det senaste draget från den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko som nu lett till att EU-länder kommer att kalla hem sina ambassadörer från Vitryssland.

– Han har försökt manipulera och hota oss på olika sätt och nu försöker han göra något som han tror är en påtryckning på oss. Vi uppfattar det som svaghet och desperation. Han är i en mycket besvärlig situation, men han bränner nu broar, och det kommer att ha negativa konsekvenser också för honom längre fram, säger Carl Bildt.

Polens och EU:s ambassadörer i Minsk blev på tisdagskvällen uppmanade av regimen att lämna Vitryssland. Det här var ett svar på att EU återigen har beslutat skärpa sina sanktioner mot Vitryssland på grund av de bristande mänskliga rättigheterna i landet.

Konflikten mellan EU och Vitryssland trappades sedan upp ytterligare ett snäpp under tisdagskvällen, när EU-länderna vid ett blixtinkallat möte i Bryssel beslutade att kalla hem alla sina ambassadörer från Minsk, för konsultationer.

EU-parlamentets talman, Martin Schulz, kallar Vitrysslands agerande mot de europeiska ambassadörerna en "fientlig aktion". Enligt Carl Bildt kommer president Lukasjenko framöver än mer känna effekterna av omvärldens fördömanden, framför allt på det ekonomiska planet.

– Det handlar om en ekonomi som håller på att falla samman, och den ekonomin klarar sig inte utan att det kommer in pengar i landet på ett eller annat sätt. Han försöker knacka på dörren hos Internationella Valutafonden i Washington för att få pengar, men den dörren är inte något vidare öppen efter det här. Han försöker gå ut på den internationella kapitalmarknaden, men det är inte svårt att lista ut de räntor han tvingas betala om han ska låna ett korvöre till sin ruttna ekonomi.

Carl Bildt fortsätter:

– Och sedan är det klart att inflöde av kapital är beroende av att det finns en rättsordning som är någorlunda respekterad. Det finns det inte i Vitryssland, med arresteringar av människor, med repression och begränsning av internet. Så det här kommer, förr eller senare, gå mycket illa, och det drabbar ju tyvärr enskilda människor. Diktatorer drabbar enskilda människor.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista