Haarde lättad - fick berätta sin version

1:42 min

Det isländska banksystemet var en stor del av problemet när Islands ekonomi rasade, hävdade den före detta statsministern Geir Haarde när riksrätten mot honom inleddes i Reykjavik i dag. Haarde anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra bankkrisen som nästan gjorde landet bankrutt 2008.

Geir Haarde själv ville inte kommentera vare sig anklagelser eller försvar till media förrän det är klart.

Men han var samlad och lättad över att äntligen få berätta sin version, sa han inför den för första gången sammankallade Landsdomstolen - en slags riksrätt - som kan döma höga politiker och tjänstemän som brustit i ansvar.

Haarde står åtalade på fyra punkter som handlar om att han inte gjort tillräckligt för att förhindra den isläandska bankkraschen i samband med finanskrisen 2008.

För åklagaren gäller det att bevisa att det verkligen fanns något som Haarde kunnat göra för att förhindra krisen. En av de saker som åklagern valde att betona var att Geri Haarde borde ha fått en varningssignal och därmed agerat i samband med den minikris de isländska bankerna genomgick redan 2006.

Men Torbjorn Thordarson, politisk reporter på isländska TV2, är tveksam till om det kommer att räcka.

– Jag tror att det blir tufft för Haarde att visa att han inte kunde ha gjort något, men vi måste komma ihåg att hela samhället var med på det här. Alla trodde att bankerna var starka. Så det är svårt att lägga skulden på en man, säger Torbjorn Thordarson.

Rättegången beräknas hålla på i två veckor.

Jenny Sanner Roosqvist, Reykjavik

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista