Juncker: "Risk för omedelbar bankrutt undanröjd"

1:51 min

I Grekland verkar risken för en omedelbar statsbankrutt vara undanröjd. Det framgår av ett uttalande i eftermiddag från ordföranden för euroländerna inom eurogruppen, Luxemburgs finansminister Jean-Claude Juncker.

Eurogruppen bedömer att alla nödvändiga förutsättningar har uppfyllts för att processen med att ge Grekland ett andra stödpaket ska kunna fortsätta. Det säger Jean-Claude Juncker i ett skriftligt uttalande som publicerades på Eurogruppens hemsida i eftermiddag.

Det viktigaste kvarvarande hindret röjdes undan i morse, då Greklands finansdepartement offentliggjorde en överenskommelse med landets privata långivare: 85 procent av långivarna har gått med på att skriva av tre fjärdedelar av sina fordringar på landet.

Enligt Jean-Claude Juncke, har Grekland i dag förklarat att de dessutom kommer att införa en ny lag som tvingar också övriga privata långivare att skriva ner sina skulder lika mycket.

Totalt innebär nedskrivningen att Greklands skulder minskas med drygt 100 miljarder euro.

Överenskommelsen ska innebära, att Grekland med nöd och näppe hinner få nya räddningspengar, innan landet måste göra en stor avbetalning på sin statsskuld om mindre än två veckor.

Reaktionerna på finansmarknaderna har hittills varit återhållna. Det beror bland annat på en utbredd skepsis emot att lugnet i Grekland ska bestå.

Frågan är om överenskommelsen mellan Grekland och de övriga euroländerna överlever det parlamentsval som planeras i Grekland redan i april. De två stora partierna som ingår i dagens koalitionsregering, socialistpartiet Pasok och konservativa Ny Demokrati, har fått se sitt väljarstöd haverera under krisperioden. Partierna på vänster- och högerkanten har istället fått kraftigt ökat stöd på grund av sitt motstånd mot åtstramningsåtgärderna.

Tittar man på opinionsundersökningarna, är det svårt att se hur en ny regering skulle kunna se ut som får den kraft som behövs för att genomföra de fortsatta åtstramningar som den övriga eurozonen kräver av landet som villkor för fortsatt stöd under de kommande åren.

Staffan Sonning

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista