En palestinsk man försöker släcka en brand efter en israelisk flygattack i Rafah i södra Gazaremsan. Foto: Scanpix.

Dödliga attacker mot Gaza

Sammanlagt 15 människor har dött i de senaste dagarnas israeliska attacker mot Gazaremsan, vilket gör räderna till de mest våldsamma kring Gazaremsan på tre år.

Det var i fredags som Israel utförde flygattacker mot Gazaremsan och bland annat upprorsmannen Zuheir al-Quessi, ledare för palestinska Folkets motståndskommittéer (PRC), var då bland dödsoffren.

Palestinska sjukhuskällor uppgav efteråt att tolv personer dödats och 19 skadats i räden. Senare under lördagen kom uppgifter om att ytterligare ett antal personer dött till följd av israeliska flygattacker.

De israeliska angreppen kom efter raketbeskjutning från Gazaremsan in i Israel, då minst fyra människor skadades varav en allvarligt enligt den israeliska militären som också uppgav att det rörde sig om totalt mer än 90 raketattacker in i Israel.

Enligt israeliska medier var tre av de skadade thailändska gästarbetare.

Attackerna skedde bara dagar innan den så kallade kvartetten (EU, FN, Ryssland och USA) ska ha ett toppmöte för samtal om den israel-palestinska konflikten.

Reaktioner på våldsamheterna kom snabbt från bland andra Egyptens utrikesminister, som på lördagen fördömde de israeliska flygattackerna.

– Egypten utövar för närvarande påtryckningar och vi ringer viktiga samtal för att omedelbart hindra den israeliska upptrappningen, och för att få stopp på blodspillan hos våra bröder, sade utrikesminister Mohamed Kamel Amr enligt Reuters.

Även EU reagerade, och utrikeschefen Catherine Ashton förklarade i ett uttalande att EU "med stigande oro följer den senaste tidens ökande våld i Gaza och södra Israel".

– Jag beklagar verkligen förlusten av civila liv. Det är mycket viktigt att nu undvika en fortsatt utökning av våldet, och jag uppmanar alla sidor att återställa lugnet.

TT

Gaza

  • Gazaremsan är ett av världens mest tätbebyggda områden. 1,6 miljon människor trängs på en yta en tredjedel så stor som Ölands.
  • Gaza styrs av den islamistiska Hamasrörelsen, som vann valet 2006 och tog total kontroll över Gaza efter en våldsam uppgörelse med rivalen al-Fatah 2007.
  • Israel håller området i blockad till lands, till sjöss och i luften.
  • I december 2008 gick Israels militär in i Gaza efter palestinsk raketbeskjutning in i Israel.Kriget som följde varade i 22 dagar. Enligt människorättsgrupper dödades 1 400 palestinier och 13 israeler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista