Hockeylegenden Štastný vill stoppa vitryskt VM

2:09 min

Brotten mot mänskliga rättigheter i Vitryssland gör att landet bör fråntas värdskapet för ishockey-VM 2014 - det anser bland andra den gamle hockeystjärnan Peter Štastný, som numera är EU-parlamentariker. Štastný kämpar nu för att internationella ishockeyförbundet ska agera mot Vitrysslands hockeytokige president Lukasjenko.

– Han spelar ishockey 2-3 gånger i veckan. Om man rör vid något så personligt, som han har ett så passionerat förhållande till, kan det leda till en förändring, säger Peter Štastný.

Peter Štastný var en av 1980-talets allra största stjärnor i den nordamerikanska ishockeyligan NHL. Nu sitter han i EU-parlamentet, och är liksom många andra mycket upprörd över Vitrysslands upprepade brott mot mänskliga rättigheter och förra veckans avrättning av två unga män.

Štastný anser att idrotten ibland måste ta ett politiskt ansvar, och nu driver han på för att hela EU ska ställa sig bakom det krav som USA redan har formulerat; att Vitryssland ska fråntas värdskapet för ishockey-VM 2014.

Den svenske EU-parlamentarikern Olle Schmidt håller med.

– Jag tycker inte att en mördarregim med en diktator ska kunna få den förmånen. Det tycker jag att Internationella Ishockeyförbundet, och inte minst det Svenska Ishockeyförbundet, ska sätta stopp för, säger Schmidt.

Men Svenska Ishockeyförbundet planerar just nu inte att agera i den här frågan, uppger generalsekreterare Mikael Petersson för Ekot. 

Internationella Ishockeyförbundet har en kongress i Finland i maj. Då kan man besluta att frånta Vitryssland VM-värdskapet, under förutsättning att någon delegat är beredd att föra upp frågan på dagordningen. Det är nu något som Peter Štastný kämpar för.

– När frågan väl är uppe för omröstning betvivlar jag inte att en stor majoritet av delegaterna röstar för att försöka rädda ishockeyns goda rykte, säger den gamle ishockeylegenden.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista