Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Kritiseras för uppdrag med azerisk regimkoppling

1:54 min

Den tidigare moderate riksdagsledamoten och ordförande för den svenska delegationen i Europarådet, Göran Lindblad är sedan han lämnade sina förtroendeuppdrag lobbyist och konsult åt en azerisk organisation, som enligt flera källor har nära koppling till regimen i Azerbajdzjan.

Göran Lindblad får skarp kritik för sitt uppdrag där från flera håll, men själv ser han inget problem med sitt uppdrag.

– Jag ser ingen motsättning i det för jag driver samma linje när det gäller Karabach-konflikten, nu som då, och jag är ingen allmän presentatör av regeringen i Azerbajdzjan, utan jag företräder TEAS, som är en NGO, en frivilligorganisation.

 Hur skulle du vilja definiera styret i Azerbajdzjan?

– Det är en ung demokrati på väg mot vad vi är vana att kalla demokrati, men de har en lång väg kvar, säger Göran Lindblad.

Det är Expressen som skriver om Göran Lindblads uppdrag i organisationen TEAS. Det han gör är att lobba i Europa för Azerbajdzjans rätt till enklaven Nagorno Karabach som landet ligger i konflikt med Armenien om.

Enligt flera källor, bland annat människorättsorganisationen Civil rights defenders, står TEAS nära den azeriska regimen

– Själva organisationen syftar till att främja Azerbajdzjan, ur ett politiskt, ekonomiskt och kulturellt perspektiv och det gör man med en väldig tonvikt på den azeriska regimens syn på Azerbajdzjan, säger Robert Hård, chef på Civil rights defenders.

Han håller inte heller med om att Azerbajdzjan skulle vara på väg mot demokrati.

– Nej, det kan jag inte påstå. Det finns överhuvudtaget inga sådana tecken idag, säger han.

Moderaten Marietta de Pourbaix-Lundin har efterträtt Göran Lindblad som ordförande för den svenska delegationen i Europarådet, och säger att hon känner ett starkt obehag inför Lindblads uppdrag. 

Hon hänvisar till en alldeles ny rapport från organisationen ESI, European Stability Initiative som har kartlagt Azerbajdzjans försök att knyta tidigare ledamöter i Europarådet till sig.

Hon tror att det kan påverka förtroendet för rådet.

– När han rör sig där är det ju många som känner igen honom och som fortfarande tror att han är parlamentariker, så det är ju en jätterisk, säger Marietta de Pourbaix-Lundin.

Även Anna Kinberg Batra, moderat gruppledare i riksdagen, tycker att Göran Lindblads uppdrag är problematiskt.

– Om det är så som medieuppgifterna säger så tycker jag inte att det är acceptabelt. Man har ett ansvar för våra grundläggande värderingar även efter sin aktiva tid här, säger hon.

Katarina Helmerson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista