Syriska rebeller struntar i FN:s fredsplan

1:25 min

Syriens rebellarmé uppgav i dag att de struntar i FN:s fredsplan. Uttalandet och våldet mot armésoldater i helgen innebär att risken ökat att Syrien hamnar i ett regelrätt inbördeskrig.

Den fria syriska armén hade krävt att regeringsstyrkorna senast i fredags fullt ut skulle samarbeta med Kofi Annans fredsplan.

  • Stridsvagnar skulle parkeras i förläggningsgarage istället för utanför oppositionella stadsdelar.
  • Soldater skulle dras tillbaka och inkvarteras i militärbaser istället för att skjuta mot civila bostadsområden.

Nu blev det inte så, och rebellstyrkorna öste på med våld mot arméposteringar. Omkring 100 regeringssoldater dödades i helgen, och i dag kom det officiella uttalandet att rebellarmén inte längre lyder under fredsplanen.

En talesman för rebellstyrkorna säger att man nu ska ägna sig åt det som fredsplanen misslyckats med: att försvara folket.

Talesmannen vädjade också om att FN:s observationsuppdrag i Syrien ska omvandlas till vad han kallar "fredstvingande uppdrag" och vädjar vidare om en flygförbudszon.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon svarade med att Kofi Annans fredsplan trots rebellernas avhopp är central för att lösa Syrienkrisen och att FN inte diskuterar militära åtgärder i Syrienkonflikten.

Läget är låst, och hoppet om en snar lösning är mycket litet för att inte säga obefintligt och varje dag dör människor i våld: soldater, rebeller, civila.

Johan-Mathias Sommarström

Johan-Mathias Sommarström. Foto: Sveriges Radio.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista