Libyerna ratade islamistiska partier vid valurnan

2:26 min

Libyen ser ut att bli det första land vars regim störtats under den arabiska våren som inte röstar in ett islamistiskt dominerat parlament.

Trots att rösträkningen efter valet för en vecka sedan ännu inte är klar tyder allt på ett svidande nederlag för islamisterna, rapporterar Ekots utsända Johan-Mathias Sommarström.

– Jag röstade på Mahmoud Jibril. Jag ville ha rätt man på rätt plats, säger en anhängare till Mahmoud Jibril, ledaren för alliansen NFA.

Många som jag träffat håller stolt upp sina blåa pekfinger i luften med den enda kommentaren Mahmoud Jibril.

Hans allians NFA, National Forces Alliance, ser ut vinna övertygande med flest röster i storstäderna Tripoli och Benghazi.

I centrala Tripoli till exempel fick Jibrils koalition 46 000 röster, mot Muslimska brödraskapets parti med sina måttliga 4 000 röster.

På NFA:s agenda står en mer västvänlig hållning – alliansen anser att islam ska vara Libyens plattform men är tydliga med att mänskliga fri-och rättigheter går först.

Men att Libyen, vars invånare allmänt är mer religiösa än folk i både Egypten och Tunisien, inte röstar på islamisterna eller salafisterna kan tyckas vara förvånande.

Den unga aktivisten Haneen Harwida, som också röstade på Jibril, tycker däremot inte att det är förvånande alls.

– Islam och Libyen är en självklarhet, vi behöver inte någon som säger åt oss att be och fasta, det vet vi redan. Vi behöver någon som kan bygga landet, som kan hjälpa oss att gå framåt, säger Haneen.

– Vi har haft tillräckligt med förtryck, nu är det dags för oss att själva ta ansvar för våra egna liv – det vi behöver är någon som bygger upp landet, inte en präst.

Men även om NFA-koalitionen ser ut att få klart flest mandat av alla partier, är det inte säkert att de kan dominera den nationella församlingen.

Bara 80 av 200 platser  går nämligen till partier, resterande 120 platser går till fristående kandidater och deras agendor är i de flesta fall höljda i dunkel.

Vissa är klanernas starka namn, andra är ett områdes stjärna, några har tydliga partisympatier, men vad de allra flesta vill, och vilka som kommer med i parlamentet, är det ännu ingen som vet.

Nästa vecka presenteras det slutliga resultatet.

Johan-Mathias Sommarström, Tripoli

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista