Arkivbild från gränsövergången Karm Abu Salem mot Israel. Foto: Cris Bouroncle/Scanpix.

Minst femton egyptiska gränsvakter dödade

Minst 15 egyptiska gränsvakter blev dödade i ett anfall mot deras postering i Sinaiöknen nära gränsövergången mot Israel på söndagen. Gränsen har nu stängts och Egyptens president lovar vedergällning.

Egyptiska presidenten Muhammad Mursis kansli meddelade att de skyldiga till attacken ska få "betala med döden". I uttalandet angavs att 16 vakter dödats i angreppet.

Sjukvårdskällor uppgav att angriparna bar beduinutstyrsel. De körde fram i två bilar och sköt mot vakterna. Statlig tv i Kairo sade att en militant islamistgrupp låg bakom anfallet.

Angriparna körde sedan in över gränsen med två stulna fordon, men det ena exploderade och det andra blev beskjutet av israeliskt flyg, uppgav israeliska militärens talesperson.

Man letade fortfarande efter förövare på kvällen. Det är för tidigt att säga vad angriparna hör till för grupp eller vilket syfte de hade, sade hon och betecknade det som osannolikt att det fanns någon koppling till en händelse tidigare på söndagen, där israeliskt flyg skjutit ihjäl två personer nära gränsstaden Rafah i Gazaremsan, misstänkta för försök till terrordåd.

Israels försvarsminister Ehud Barak krävde att Egyptens regering tar bättre kontroll över gränsområdet.

Egypten beslutade på söndagen att stänga gränsövergången i Rafah mot Gaza på obestämd tid, rapporterar Egyptens statliga nyhetsbyrå Mena som citerar en källa inom säkerhetstjänsten.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista