1 av 2
Egypten har stängt gränsövergången i Rafah mellan Egypten och Gaza, den enda övergången till Gaza som inte kontrolleras av Israel. Foto: Said Khatib/Scanpix.
2 av 2
Egyptens president Muhammad Mursi. Foto: Mark Wilson/Scanpix.

Egyptens president lovar krafttag mot extremister

2:06 min

Egyptens president Muhammad Mursi lovar krafttag mot de extremister som låg bakom attacken nära gränsen mot Israel i går kväll, där 16 egyptiska poliser dödades.

Det var det blodigaste dådet i regionen på två decennier och ytterligare ett tecken på det osäkra läget i Sinaiöknen, där extremistiska grupper fått fäste.

När egyptiska gränspoliser slagit sig ner för att bryta fastan under den heliga fastemånaden Ramadan slog de till. Tungt beväpnade och maskerade män i beduindräkter sköt mot poliserna, och i två stulna arméfordon försökte de sen köra över till Israel vid gränsövergången Karem Abu Salem.

Det ena fordonet rapporteras ha exploderat och det andra besköts av israelisk militär, som uppger att åtta angripare dödades.

Vilka de var och vad de hade för syfte med attacken är oklart. Det talas på båda sidor om "islamistiska terrorister". Från israeliskt håll sägs det att terroristerna ville angripa israeliska civila.

Enligt egyptisk statstelevision rör det sig om "utländska extremister", anklagelser har redan förts fram från egyptiskt håll att angriparna kan ha tagit sig in i Egypten genom tunnlar från Gaza. Islamistiska Hamas, som styr i Gaza, har fördömt attacken och temporärt stängt tunnlarna som leder till egyptisk mark.

Läget rapporteras vara mycket spänt längsmed gränsen och säkerhetspådraget stort. Egypten har stängt gränsövergången i Rafah mellan Egypten och Gaza, den enda övergången till Gaza som inte kontrolleras av Israel.

Osäkerheten har brett ut sig på Sinaïhalvön, vissa delar har utvecklats till närmast laglöst område där islamistiska extremister fått fäste. Nu kräver Israels försvarsminister Ehud Barak att Egypten agerar i Sinaï för att förhindra ytterligare terrordåd i regionen.

Egyptens president Muhammad Mursi kallade sent i går kväll till krismöte där han lovade att de som låg bakom gårdagens "fega" attack - och de som samarbetat med angriparna - kommer att får betala ett högt pris.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Anja Sahlberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista