Syriska kurder i Jinders, nära Aleppo i norra Syrien. Foto: Bulent Kilic/Scanpix.

Kurder i Syrien hoppas få ökade rättigheter

2:11 min

I skuggan av striderna i Syrien har kurdiska grupper tagit kontroll över delar av norra Syrien. Utvecklingen har gett kurder hopp om förbättrade politiska rättigheter, både bland Syriens två miljoner kurder men också i grannlandet Turkiet.

Kurderna i Syrien har länge varit berövade på sina grundläggande rättigheter och det här är en chans att etablera en ställning likvärdig övriga syrier. Det säger Hiwa Osman, politisk analytiker från Arbil i den kurdiska autonoma regionen i norra Irak.

Hundratusentals kurder nekades medborgarskap och levde som statslösa i Syrien - fram till president Bashar al-Assad plötsligt erbjöd dem  medborgarskap förra året. En gest för att hållas sig väl med kurderna när presidenten fick fler och fler fiender, enligt många analytiker.

Kurdiska grupper kontrollerar nu områden i norra Syrien, sedan regeringsstyrkor dragit sig tillbaka, enligt BBC:s utsända i området.

Och utvecklingen har ingjutit ett hopp om förbättrade rättigheter och politiskt inflytande, inte bara av kurder i Syrien utan också i grannlandet Turkiet, säger analytikern Hugh Pople från International Crisis Group.

Det finns en entusiasm bland kurder om nyvunnen mark i Syrien. Men det är fortfarande en mycket lång väg till politiskt självständighet, säger Hugh Pope. Och samtidigt ser den turkiska regeringen på utvecklingen med stor oro.

– Det som händer i Syrien har fått turkiska regeringspartiet AKP att känna sig hotat, eftersom partiet PYD, med nära kopplingar till PKK, är starkt i Syrien, säger Hugh Pople.

Frågan är vad som kommer att hända med den kurdiska kontrollen i norra Syrien när maktbalansen i konflikten ändras. Det finns en stor rädsla att våldet kan sprida sig till de i dag relativt lugna områdena med kurdisk majoritet i norra Syrien.

Tomas Thorén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista