Hoppet om syrisk fred ställs till Egypten

2:32 min

En syrisk militärhelikopter kraschade i förmiddags i stadsdelen Qaboon i utkanten av Damaskus. Enligt uppgift ska helikoptern ha skjutits ner av rebellstyrkor under hårda strider i området.

Nyheten kommer en dag efter det att över 300 lik upptäckts i Daraya, en annan Damaskusförort, och samtidigt som Egyptens nye president Muhammad Mursi tar initiativ till en ny fredsplan för Syrien.

En talesman för en av rebellstyrkorna i Damaskus sa att nedskjutningen av militärhelikoptern var en hämnd för massakern i Daraya i helgen. Han sade också att rebeller hittat den döde piloten efter det att den brinnande helikoptern störtat till marken i Qaboon-området.

Den syriska statstelevisionen bekräftade att en helikopter störtat men inget nämndes om hur det gått till.

För knappt två veckor sedan sade rebellerna i Syrien att man skjutit ner ett stridsflygplan i Deir Ez Zour nära den irakiska gränsen.

På den diplomatiska arenan har Eygptens nye islamistiske president Muhammad Mursi tagit initiativ till ett nytt fredsförsök för Syrien sedan FN och Arabförbundet misslyckats med att mäkla fred.

Egypten föreslår en kontaktgrupp med fyra länder: Egypten, Turkiet samt de två stora regionala rivalerna Saudiarabien och Iran. Hittills har frågan om Iran lett till låsta positioner internationellt, men Egypten försöker nu bryta den traditionella uppdelningen av Mellanösterns stater i västvänliga – som Egypten och Saudiarabien å ena sidan – och västfientliga som Iran å andra sidan.

Egypten och Iran har visserligen helt olika syn på Syrien; Egypten anser till exempel att Bashar al-Assad måste bort medan Iran vill göra allt för att bevara regimen och denna intressekonflikt sänker förhoppningarna kring Egyptens initiativ, men samtidigt är flera egyptiska diplomater övertygade om att Syrien inte går att lösa utan Iran.

Initiativet har också väckt nya spekulationer om ett närmande mellan Egypten och Iran. De båda länderna har inte haft diplomatiska förbindelser på över 30 år, men sådana rykten avfärdas här i Kairo.

När Mursi passerar Iran på torsdag på väg hem från Kina kommer han bara att besöka Teheran i ett par timmar för att lägga fram sin plan för det toppmöte som pågår med icke-allierade stater.

Vissa internationella experter ser det nya Egypten som en av de få stater som alls skulle kunna sammanföra rivalerna Iran och Saudiarabien.

Under flera decennier hånades Hosni Mubaraks Egypten i arabvärlden som en initiativlös USA-lakej, men i och med maktskiftet hoppas Egypten kunna återerövra respekt och trovärdighet på världsarenan.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista