Fri yxmördare i Azerbajdzjan upprör Armenien

2:10 min

Ett spektakulärt yxmord i Ungern har fått Armenien att hota med nytt krig mot Azerbajdzjan. Såren från kriget mellan länderna i början av 90 talet är fortfarande djupa och något fredsavtal finns fortfarande inte mellan länderna.

35 årige  Ramil Safarov vill inte tala om det som hände i Budapest 2004.  I azerisk tv sågs han tas emot som en hjälte efter att ha utlämnats från Ungern. 2006 dömdes löjtnant Safarov 2006 till livstids fängelse för ett mycket brutalt mord på en 26 årig armenisk löjtnant, Gurgen Margarian.

De båda läste engelska via Natos partnerskap för fred i Budapest. Men en natt högg Safarian ihjäl den sovande Margarian. Ett ovanligt grymt mord, vittnade ungersk polis efteråt, huvudet hade nästan helt huggits av från kroppen.

Safarovs förklaring: den armeniske officeren hade besudlat Azerbajdzjans flagga.

Som tack har nu Azerbajdzjans president Illham Alijev benådat den livstidsdömde, befordrat löjtnanten till major och givit honom ekonomisk kompensation för de sex åren i fängelse i Ungern.

Armenisk tv visar upprörda armenier som bränner ungerska flaggor och den egna presidenten som nu hotar att återuppta kriget med grannlandet.

Fortfarande ligger länderna i strid om enklaven Nagorno Karabach och har inte skrivit på något fredsavtal.

Azerbajdzjan hävdar att Armenien ockuperar området, i gränsområdet förekommer då och då skottlossning mellan de två ländernas soldater.

Ryssland, som leder medlingssamtalen mellan länderna, kritiserar frigivningen av Safarov. Det gör också EU och USA.

Ungern har inför EU förklarat att Azerbajdzjan garanterat att Safarov skulle fortsätta avtjäna sitt straff i hemlandet.

Misstankar finns dock att det löfte Baku givit Budapest om att köpa statsobligationer för mellan två och tre miljarder euro spelat in i beslutet att utlämna den livstidsdömde Safarov.

Maria Persson Löfgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista