Aung San Suu Kyi prisades i USA

1:42 min

Två år efter att hon släppts ur sin husarrest så är den burmesiska demokratikämpen Aung San Suu Kyi nu i USA, bland annat för att tacka för stödet i kampen mot militärdiktaturen. I går träffade hon president Barack Obama. Samtidigt håller USA på att avveckla de sista sanktionerna riktade mot Burma.

Det var två mottagare av Nobels fredspris som möttes i Ovala Rummet i Vita Huset. Aung San Suu Kyi för hennes mångåriga fredliga kamp mot den styrande militären, och Barack Obama, lite mer oklart vad han hade gjort när han fick priset.

Mötet ägde rum direkt efter att Suu Kyi varit i kongressbyggnaden och mottagit vad som är USA:s finaste utmärkelse, kongressens guldmedalj.

1989 sattes oppositionsledaren Suu Kyi för första gången i husarrest och där förblev hon större delen av tiden till 2010 då hon frigavs. Bland annat påtryckningar från USA gjorde att militärjuntan till slut slog in på en demokratisering, och Suu Kyi tackade för det amerikanska stödet i sitt tal i kongressen.

Obamaadministrationen ser utvecklingen i Burma som en liten fjäder i sin hatt. Mötet mellan Suu Kyi och Obama var dock medvetet nedtonat, bland annat fick inte tv medverka.

I nuvarande läge är USA angeläget att inte ensidigt liera sig med Suu Kyi utan också hålla dörrarna öppna till de styrande i Burma.

Symboliskt nog avskaffade USA igår de tidigare personliga sanktioner som funnits mot president Thein Sein som tidigare tillhörde militärjuntan.

Obamaadministrationen överväger också att avskaffa det förbud mot import från Burma som fortfarande är i kraft, det är också en sak som Aung San Suu Kyi argumenterar för under sitt besök i USA.