Greklands kris i centrum på IMF:s årsmöte

0:08 min

I Tokyo möts just nu världens finansministrar och riksbankschefer på årsmötet med Internationella valutafonden, IMF. Krisen inom eurozonen – inte minst Grekland - står i centrum.

Finansminister Anders Borg är med på mötet i Tokyo. Han tror att Grekland kan komma att tvingas lämna eurozonen, hur det än går i diskussionerna i Tokyo.

– Skulle man lämna eurosamarbetet är det troligt att man får tillbaka sin konkurrenskraft och då kanske Grekland kan komma på fötter vart efter, säger han.

– Men det är en smärtsam och komplicerad väg men det är svårt att se en alternativ väg som skulle kunna fungera.

Det är heta känslor som svallar här i Tokyo. IMF-chefen Christine Lagarde satte tonen när hon i går förklarade att Grekland måste få mildrade villkor: Grekland borde få två år till på sig att uppfylla kraven som de internationella långivarna ställt som villkor för räddningspaketen. De nuvarande kraven förvärrar i själva verket situationen för Grekland, sade hon.

Lagarde har visserligen sagt liknande saker tidigare, men att göra det till en stor fråga på IMF:s årsmöte har påverkat hela dagordningen för mötet. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble replikerade i dag, att överenskommelser måste hållas. Vi kan inte börja gå åt andra hållet, sa han.

Men det döljer sig förmodligen större frågor bakom ordkriget mellan IMF-chefen och Tysklands representanter. Som frågan om Grekland över huvud taget kan överleva som euromedlem, även om landet skulle få lite mer tid på sig.

Staffan Sonning, Tokyo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista