Sandy närmar sig snabbare än beräknat

1:16 min

Orkanen Sandy rör sig nu snabbare än tidigare över havet och den kommer snart att komma in över USA:s fastland, förmodligen i New Jersey söder om New York. Det kan innebära en liten lättnad för de drabbade områdena.

Tidigare trodde man att Sandy skulle nå land runt klockan åtta lokal tid, klockan ett svensk tid, men nu tror man att det kommer att ske tidigare.

Det kan innebära att orkanens värsta verkningar inte kommer att sammanfalla med att tidvattnet är som högst. Det gör att vattnet inte stiger riktigt lika mycket som man fruktat tidigare, då man trodde att det skulle kunna stiga med mer än tre meter.

Följderna kommer ändå att bli mycket stora och över ett vidsträckt område, ända upp mot den kanadensiska gränsen och långt inåt i landet där man fruktar omfattande snöfall.

Spelstaden Atlantic City har redan drabbats hårt av Sandys framfart. I New York har vinden tilltagit de senaste timmarna och i takt med det har det blivit allt färre bilar och människor på gatorna, även om flera  affärer fortfarande håller öppet. De allra flesta invånarna verkar följa uppmaningarna att hålla sig inomhus.

En gigantisk byggkran vid vad som ska bli stadens högsta bostadshus har delvis kollapsat i stormen och människor har evakuerats från byggnader runtomkring.

Det område i New York som man just nu är mest oroad över är Long Island och andra delar längst ut mot havet.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista