1 av 3
Demonstrant med bild av Thailands kung, demonstranterna krävde att premiärminister Yingluck Shinawatra avgår. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 3
Polis satte in tårgas mot demonstranter som försökte storma regeringsbyggnader i centrala Bangkok. Foto: Piyar Tar/Sveriges Radio
3 av 3
En kvinna i demonstrationen med en skylt som anklagar premiärminister Yingluck Shinawatra för att använda sin kvinnlighet och flirta. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Tårgas mot rojalistiska demonstranter i Thailand

2:07 min

Efter mer än ett år av relativt lugn steg den politiska temperaturen i Thailand kraftigt i dag, när en regeringsfientlig grupp drabbade samman med polis, som satte in tårgas.

Hetsiga tal och en uppeldad publik i centrala Bangkok.  Den här gången är det anhängare till en rojalistisk ex-general som återigen höjer Thailands politiska temperatur.

General Boonlert Kaewprasit leder nya gruppen Pitak Siam, eller "rädda Thailand". Han säger att premiärminister Yingluck Shinawatras regering är korrupt, tillåter att kungahuset förolämpas och bara en marionett styrd av brodern, den förre premiärministern Thaksin Shinawatra som är i exil.

En del medlemmar av Pitak Siam säger att demokrati inte fungerar i Thailand och att de vill se ännu en militärkupp.  Problemet för general Boonlert är att partier med koppling till Thaksin, som älskas av många för sina program för de fattiga, vunnit val efter val de senaste åren.

Yingluck har sedan hon vann en jordskredsseger förra året tagit steg för att minska spänningarna med den mäktiga militären, som säger att en av dess huvuduppgifter är att skydda kungahuset.

Militären har mot förväntan gett intryck av att tolerera Yingluck.  Men nu verkar en period av relativt politiskt lugn i Thailand vara slut.

Även om det bara kom runt 20 000 människor till dagens demonstration, långt färre än arrangörerna utlovat, var stämningen tidvis hätsk och hatisk, och kan vara ett förebud om mer våld framöver. I dag använde demonstranter en lastbil för att försöka forcera polisavspärrningar, och polisen, 17 000 hade kommenderats ut, svarade med tårgas.

Demonstrationen tog slut när det började ösregna på kvällen, men ledaren lovade återkomma och sa att han är redo att dö om han inte kan störta den sittande regeringen.  Premiärminister Yingluck sa i ett TV-tal att hon gärna tolererar kritik och avvikande åsikter, men att hon inte tänker acceptera försök att störta en demokratisk vald regering

En av demonstranterna, som angav att hans namn var Chai, sa att enda lösningen på Thailands kris är att Thaksin undanröjs.

Nils Horner, Bangkok

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista