"Staten tar pengarna till bosättningar och krig"

Det kontroversiella israeliska utspelet om nya bosättningar i östra Jerusalem och på Västbanken kritiseras i dag av ännu fler europeiska länder. I Israel har utspelet stöd, men det finns också kritik från landets egna medborgare.

Jamil Hashem, som är israelisk arab, har en liten butik i israelisk-arabiska Baka i norra Israel.

– Enligt min uppfattning kom de för sent till tvåstatslösningen, sionisterna har tyvärr förstört tanken med två stater redan från början. Därför kommer det bli ett land från Jordanfloden till havet, säger Hashem som tidigare satt i stadsfullmäktige för kommunistpartiet.

Han betonar att de som första politiska parti lanserade tanken om en tvåstatslösning. För Hashem ligger hoppet på Europa och USA, att det internationella trycket blir så stort att Israel backar från planen om att bygga nya bosättningar.

I butiken står också ingenjören Zahi Abu Mush, med en plastpåse full av potatis.

– Ekonomin ja, se här, jag har inte råd med annat än potatis för att föda min familj med fyra barn och en arbetslös hustru, säger han.

– Staten tar pengarna till bosättningar och krig, varje månad har vi svårt att klara oss, säger han.

I Baka lever många familjer på samma knappa vis samtidigt som de ser hur det byggs mycket i många andra rikare städer i Israel. Det föder också ilska bland de israeliska araberna mot den judiska staten Israel.

Maria Persson Löfgren, Baka

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista