1 av 2
Foto: Nasser Nasser/Scanpix
2 av 2
Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio

Presidentpalatset i Kairo omringades

2:00 min

Det var tårgas och sammanstötningar när presidentpalatset i Kairo belägrades av runt 100 000 demonstranter som protesterade mot president Mursis maktfullkomliga dekret och snabbehandlingen av utkast till ny egyptisk konstitutionen som många befarar kan leda till ökad islamisering av landet.

Folket vill att regimen störtas. Talkören från början av den arabiska våren har nu åter ekat i Egypten den senaste veckan, nu utanför presidentpalatset där luften strax blev tjock av tårgas.

En polisofficer varnade ett par medelålders kvinnliga demonstranter att inte gå närmare, för nu kommer det strax mer tårgas som han sa, ta hand om dem som inte tål den.

Flera av de som protesterade tillhör den övre medelklassen, ovana vid gatustrider. En mamma anlände med sin unge son, iklädda sjukhusmunskydd, fast beslutna att göra sin röst hörd och tala om för Mursi att hans dekret är oacceptabelt liksom snabbehandlingen av konstitutionen som många befarar kommer att leda till ökad islamisering. Brödraskapet har sålt vår revolution ropar de.

Demonstranterna jublade och visslade när de längst fram lyckades forcera barrikaderna, klippa sönder taggtråden och tvinga kravallpolisen att backa.

President Mursi lämnade palatset genom en bakdörr, av säkerhetsskäl, enligt en anonym källa inne presidentpalatset. Det finns också tecken på att Mursi givit order om att kravallpolisen enbart skulle använda tårgas och även dra sig tillbaka in i presidentpalatsetområdet för att undvika en konfrontation.

Samtidigt med denna demonstration, pågick protesten som vanligt på Tahrirtorget och demonstrationer i Alexandria och flera andra egyptiska städer.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista