Andreas Stefansson. Foto: Svenska Afghanistankommittén.

Isaf-militär stormade svensk klinik i Afghanistan

1:53 min

Amerikanska soldater ur den Natoledda Isaf-styrkan i Afghanistan ockuperade och vandaliserade under flera dagar en av Svenska Afghanistankommitténs sjukvårdskliniker i Afghanistan. Händelsen är ett brott mot Genevekonventionen och Svenska Afghanistankommittén har protesterat hos de internationella styrkornas högkvarter.

Andreas Stefansson, som är Afghanistankommitténs landchef i Kabul, beskriver vad som hände.

– De ockuperade helt sonika kliniken som vi driver och stödjer. De tar helt enkelt över kliniken i tre dagar och använder den som centrum för sin militäroperation och för förhör.

Detta skedde den 23 till 25 oktober. 20 amerikanska och 100 afghanska soldater landsattes på natten med helikopter och stormade kliniken som ligger i Sewaka i provinsen Wardak, sydväst om Kabul.

De förstörde skyddsmuren runt om, slog sönder dörrar, fönster och utrustning och tillfångatog sjukvårdspersonalen, inklusive en barnmorska.

I tre dygn användes kliniken som arrest- och förhörslokal.

Genevekonventionen är distinkt; hälsovårdspersonal och hälsovårdsinrättningar ska respekteras av stridande parter och får under inga omständigheter attackeras.

Isafs svar till Afghanistankommittén är att ockupationen var oavsiktlig, vilket av kommitténs Kabul-chef beskrivs som svårt att acceptera, då stora skyltar anger att det är Svenska Afghanistankommitténs och hälsoministeriets sjukvårdskliniker. Missförstånd borde vara en omöjlighet.

– Det finns all utrustning man kan vänta sig i en klinikmiljö, säger Andreas Stefansson.

Det här var ett av de grövsta övergreppen, men enligt Andreas Stefansson långt ifrån ett enstaka.

– Detta är ingen isolerad händelse. Vi får erfara sådant här emellanåt i de provinser där vi själva levererar hälsovård, säger Andreas Stefansson på Svenska Afghanistankommittén.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Bengt Therner

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista