Fatahanhängare samlades i Gaza

1:45 min

I Gaza, som styrs av Hamas, har för första gången på fem år den sekulära palestinska Fatah-rörelsen samlat hundratusentals människor på gatorna för att fira Fatahs 48 år av kamp mot den israeliska ockupationen.

Det ses som ett första tecken på en ny relation mellan de rivaliserande palestinska grupperna säger journalisten Majed Abusalama i Gaza:

– Jag pratar med dig nu direkt från min balkong med utsikt över huvudvägen genom Gazaremsan och det är fullt av bilar och människor med palestinska och gula flaggor. Och inne i Gaza city var det över hundratusentals människor som firade, en del sov där sen igår för att vara med om detta, berättar Majed Abusalama, journalist och människorättskämpe från sitt hem i norra Gaza.

Att Fatahrörelsen firade grundadet av den palestinska motståndsrörelsen i Israel för 48 år sedan i just Gaza är anmärkningsvärt. Ett första tecken på att sprickan mellan Gazas gröna islamistiska Hamas och Västbankens gula Fatah minskar.

Majed Abusalama beskriver en hoppfull stämning, en glädje och en tro på att detta är första steget mot försoning och att alla palestinier ska kunna känna sig representerade av sina egna politiker, ett steg mot demokrati. Mycket långt från det som varit de senaste fem åren.

2008 pågick gatustrider mellan Fatahanhängare och Hamas i Gaza. Fatah kastades ut och sedan dess har sprickan mellan de nu också geografiskt delade grupperna vuxit.

Men i dag släpptes höga partifunktionärer från Fatah in i Gaza med tillstånd från Hamas. Tidigare har Hamas tillåtits hålla motsvarande demonstrationer på Västbanken. Det korta Gazakriget har ökat stödet för Hamas och den palestinske presidenten i Ramallah Mahmoud Abbas inser att det är ohållbart om palestinierna ska vinna en egen stat. Han fanns inte själv med i Gaza annat än via videolänk i ett tal som betonade vikten av enighet.

Fatah grundades av bland andra Yasser Arafat på 50-talet och ingick i PLO, den palestinska befrielseorganisationen. På 70 talet fördes kampen främst med terror som vapen och palestinier blev kända som terrorister som kapade flygplan och genomförde olika blodiga attentat. Ofta spektakulära dåd utanför Israel för att nå uppmärksamhet för den palestinska saken.

Först för 48 år sedan genomfördes det första attentatet inne i Israel av just Fatah och det firas varje år som starten för kampen mot ockupationen.

Dagens Fatahledare förespråkar en tvåstatslösning och har med namn som Jibril Rajoub och Mahmoud Abbas gjort sig kända som förespråkare för förhandlingar och tar avstånd både från extrem islamism och våld som lösning på IsraelPalestinakonflikten.

Maria Persson Löfgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista