Kurdiska aktivister samlades i dag utanför informationscentret där tre kurdiska kvinnor sköts ihjäl. Foto: Jacques Brinon.

Tre kurdiska aktivister sköts ihjäl i Paris

1:41 min

Tre kurdiska kvinnor har hittats ihjälskjutna på Kurdiska informationscentret i centrala Paris. En av kvinnorna uppges ha deltagit i grundandet av den terrorstämplade organisationen PKK.

Frankrike vaknade till nyheten av vad som ser ut som en mycket kallblodig attack mot de tre kurdiska kvinnorna. Åtminstone två av dem har skjutits i huvudet.

Kvinnorna ska i går eftermiddag ha befunnit sig ensamma inne på Kurdiska informationscentret på 147 rue Lafayette mitt i Paris, uppger ett vittne till nyhetsbyrån AFP. De hittades sedan döda vid två-tiden i natt.

En av dem var Sakine Cansiz, som beskrivs som en av grundarna till organisationen PKK, vilken är terrorstämplad av EU och USA för sin blodiga kamp för ett fritt Kurdistan. De två andra kvinnorna var yngre aktivister.

Motivet till dådet är inte känt, men det har utförts samma dygn som turkiska medier har rapporterat om en fredsöverenskommelse mellan den turkiska regeringen och PKK-ledaren Abdullah Öcalan, som sitter i fängelse.

Parterna ska ha enats om en färdplan för att få slut på decennier av våld och död i spåren av självständighetskampen.

Frankrikes inrikesminister Manuel Valls sa i morse i fransk radio att morden är outhärdliga.

Terroristspecialister inom fransk polis utreder nu vad som hänt.

Samtidigt har hundratals kurder samlats utanför Kurdiska Institutet och ropar slagord mot Turkiet och den franske presidenten Hollande.

Ungefär 150.000 kurder lever i Frankrike.

Alice Petrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista