Cecilia Malmström. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Gisslan i Algeriet: ”Ingen beredskap på EU-nivå”

1:24 min

EU:s utrikesministrar samlas i dag för att diskutera situationen i Mali. EU-kommissionären Cecilia Malmström, som bland annat är ansvarig för frågor kring terroristbekämpning, säger till Ekot att det är svårt att på EU-nivå ha en beredskap för situationer som den i Algeriet, där omkring 40 personer är tagna som gisslan, varav flera är norrmän.

Vilken förberedelse finns det i Europa för att ett sådant här terroristdrama skulle kunna ske?

– Vi har diskuterat frågorna länge, eftersom vi vet att det är väldigt svaga stater: En enorm fattigdom, det finns miljontals vapen i omlopp i regionen, plus att det finns den här typen av extrema grupper. Problemet är väl att vi inte har kopplat ihop inrikessidan som sysslar med terrorism, och utrikes. Vi ska prata om detta i dag.

Har vi underskattat terroristhotet i den här regionen?

– Nej, möjligen har vi inte på EU-nivå den förberedelse man skulle kunna ha, men å andra sidan, hur kan man förbereda sig för sådana här saker? Många länder har tyvärr liknande erfarenheter, och har en nationell beredskap för detta, men vi har ingen på europeisk nivå.

Jens Möller, Dublin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista