USA förbereder rejäl minskning av torskfisket

1:33 min

Det kan bli dramatiska nedskärningar i torskfisket vid USA:s norra Atlantkust. Regeringen ska ta ställning till ett förslag om att minska fisket med nästan 80 procent för att rädda torskbeståndet.

Samtidigt som EU-parlamentet förbereder en omröstning med förslag om förbud mot överfiske i Europa, så har en fiskerimyndighet i New England i nordöstra USA föreslagit en drastisk minskning av torskfisket vid Atlantkusten med 77 procent de kommande tre åren.

Kusten vid New England och norrut mot Kanada har i långliga tider varit ett av de mest torskrika områdena i USA och fiskeindustrin där har stor ekonomisk betydelse.

Cape Cod, eller Torskudden, fick namnet på grund av rikedomen på torsk, men nu är området utefter kusten så hårt fiskat att fiskerimyndigheten där – med statliga tjänstemän, vetenskapsmän och industrirepresentanter – konstaterat att det krävs radikala förändringar.

Beslutet måste godkännas av regeringen och fiskepolitiken har sedan tidigare orsakat konflikter mellan vetenskapen, den storskaliga industrin, fiskeföretagen och det småskaliga fisket i området.

Om beslutet om närmast förbud mot torskfiske går igenom vill det kommersiella fisket i stället få tillgång till vattenområden som varit stängda för dem i många år. Skälet är att återväxten av flera arter skulle skyddas i de här områdena.

Fisket, även torskfisket, är reglerat sedan tidigare med kvoter och förhoppningen var att torskbeståndet skulle återhämta sig till 2014. Mätningar nu visar att det målet bara är nått till knappt 20 procent.

Förklaringarna till det nedslående resultatet är såväl storskaligt fiske med trålare som tar upp även småfisk, men också, tror forskarna, varmare vatten till följd av klimatförändringarna.

Inger Arenander, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista