Demonstranter utanför presidentpalatset i Kairo på måndagskvällen. Foto: Khalil Hamra/Scanpix.

Nya duster på tvåårsdag i Egypten

Egyptisk polis sköt tårgas och vattenkanoner mot stenkastande demonstranter utanför presidentpalatset på dagen två år efter expresidenten Hosni Mubaraks fall. Då glädjefyllt firande, nu oförsonlig kamp.

Protesterna riktar sig nu mot efterträdaren, islamisten Muhammad Mursi. På måndagen marscherade hundratals missnöjda till presidentpalatset.

Polisen vände först vattenkanoner mot dem men övergick sedan till tårgas. Senare omhändertogs en del av demonstranterna och placerades i pansarförstärkta bilar.

Oppositionsgrupper uppmanar Mursi att uppfylla målen med den revolutionen som förde honom till makten. De kräver en samlingsregering, tillägg i det förslag till konstitution som islamister arbetat fram och allmänne åklagarens avgång.

Aktivisterna är också upprörda över att ingen har ställts till svars för dussintals människors död i konfrontationer med poliser de senaste månaderna.

Allmänne åklagaren gav på måndagen order om gripande av en salafistpredikant som krävt att oppositionsledare ska dömas till döden enligt islamisk lag.

Salafisten Mahmud Shaaban skulle tas i förhör angående kommentarer videoklipp som lagts ut. Särskilt pekade han ut Nationella räddningsfrontens ledargestalter Mohamed ElBaradei och Hamdin Sabahy.

TT-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista