Argentinas president togs emot av Fransiskus

1:31 min

Argentinas president Cristina Fernandez blev det första statsöverhuvudet som togs emot av den nye påven Fransiskus. Under en gemensam lunch i dag bad Cristina Fernandez påven att agera för att lösa frågan om Falklandsöarna, eller Malvinas, som man säger i Argentina.

När påven Fransiskus fortfarande var kardinalen Jorge Mario Bergoglio, så markerade han flera gånger sin ståndpunkt att Falklandsöarna, eller Las Malvinas, tillhör Argentina.

Men vad Cristina Fernandez nu bad honom om, var inte en deklaration av det slaget, utan att medverka till att Storbritannien sätter sig med Argentina vid förhandlingsbordet, såsom FN har föreslagit flera gånger.

Det var en älskvärd Cristina Fernandez som pratade med pressen efter sitt möte med påven.

Hon talade om vår påve….”inte för att han är argentinare, utan för att han påve för alla oss som är katoliker och tror på Gud”.

Hon sa att det utmärkande för påven Fransiskus är hans enkelhet, men hon berättade också att hon berörts starkt av att när påven talade om behovet av Latinamerikas enhet så använde han uttrycket ”Patria Grande” – det stora fäderneslandet – det uttryck som befrielsehjälten Simon Bolivar använde sig av.

Innan Jorge Mario Bergoglio utsågs till påve hade han och Cristina Fernandez ett spänt förhållande.

Men efter lunchen i dag gav den argentinska presidenten uttryck för en försonande hållning och hon berättade att av dom gåvor påven gett henne, bland annat en volym med det latinamerikanska biskopsmötets samlade slutsatser, så var det en vit ros som hon uppskattade mest.

En ros som symboliserar Santa Teresita, Påvens favorithelgon.

Lars Palmgren, Buenos Aires

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista