Uppgifter: Bevis om kemiska vapen i Syrien

1:35 min

Brittiska vetenskapsmän knutna till militären säger att de hittat det första riktiga beviset på att kemiska stridsmedel använts i konflikten i Syrien. Det är brittiska The Times som i dag rapporterar om upptäckten, där det dock fortfarande finns många frågetecken.

Ett jordprov från Damaskusområdet som smugglats till Storbritannien har efter analyser visat sig innehålla vad man uppger är "någon typ av kemiskt stridsmedel".

Tidigare i veckan sa FN-diplomater att man sett övertygande bevis på att kemiska vapen använts under konflikten, men fortfarande lyser detaljerna i de dramatiska uttalandena med sin frånvaro.

Flera gånger under konflikten har de olika sidorna anklagat varandra för att ha använt kemiska stridsmedel. Rapporter har kommit från Aleppoområdet, Damaskusregionen och Homs men hittills har inget gått att bevisa.

Att regimen har ett lager kemiska stridsmedel råder det ingen tvekan om, också flera rebellgrupper har påstått sig kunna tillverka enklare stridsmedel, men där är frågetecknet större.

Brittiska militära källor säger till The Times att det är omöjligt att veta vem som ligger bakom det stridsmedel som nu påstås vara konstaterat.

Det går inte heller att säga hur många gånger det använts eller exakt vilken typ av stridsmedel det handlar om.

Men tidningens källor säger att det inte rör sig om tårgas eller andra liknande och vanliga vapen som används mot folkmassor.

Efter anklagelser i förra månaden om att rebellerna skulle ha avfyrat en kemiskt bestyckad raket mot ett samhälle utanför Aleppo krävde Syriens president att FN skulle undersöka händelsen.

FN utsåg då ett expertteam under ledning av svensken Åke Sellström som ska undersöka uppgifter om kemiska attacker, men tidigare i veckan lät det syriska utrikesdepartementet meddela att man inte accepterar undersökningsteamet om de utvidgar sin utredning till att också gälla anklagelser om brott från regimens sida.

Johan-Mathias Sommarström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista