Israel har attackerat mål i Syrien

1:20 min

Israel har angripit mål i Syrien med attackflyg, uppger tv-kanalen CNN och nyhetsbyrån AP. Syriens FN-ambassadör säger att han inte känner till några israeliska flyganfall.

Enligt CNN:s källor ska Israels anfall inte ha något med kemiska vapen att göra, utan det ska sannolikt ha varit ett försök att förhindra att vapen hamnar i händerna på den shiamuslimska grupperingen Hizbollah I Libanon.

USA:s underrättelsetjänst ska ha iakttagit hur israeliska flygplan flyg in över Libanon och därifrån ska de ha avskjutit sina vapen utan att ta sig in på syriskt luftrum, angreppet ska ha skett i torsdags eller i går fredag.

Israel har inte bekräftat de här uppgifterna och Syriens FN-ambassadör sa sent i går kväll att han inte kände till något israeliskt flyganfall.

Tidigare i år genomförde Israel en flygattack mot vad som då beskrevs som en vapenkonvoj i Syrien.

Varje direkt inblandning utifrån skulle innebära en eskalering av konflikten i Syrien, i går sa också president Obama att han, citat, inte förutser att amerikanska markstyrkor skulle sättas in i Syrien även om han sa att han håller alla möjligheter öppna.

Obama har hittills varit stark motståndare till att USA aktivt skulle blanda sig i inbördeskriget, men i veckan rapporterades det att USA nu är berett att för första gången ge vapenhjälp till de grupper som kämpar mot president Assad.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista