Toppmöte mellan Ryssland och EU

2:01 min

I går kväll inleddes det första av årets två toppmöten mellan Ryssland och EU, den här gången i ryska Jekaterinburg. Men mötet skuggas av inbördeskriget i Syrien.

Rysslands och EU:s syn på konflikten i Syrien och hur den bör lösas går starkt isär. Dessutom väntas EU rikta skarp kritik mot behandlingen av frivilligorganisationer i Ryssland.

– EU-mötet är bra för vårt land och hjälper till att ytterligare förbättra samarbetet mellan vänskapligt sinnade länder, säger Ilja som står och beundrar de Sibiriska tigrarna i Jekaterinburgs djurpark.

Och vänskapligt verkade det när Rysslands president Vladimir Putin skakade hand med EU-höjdarna när de kom till Jekaterinburg, huvudstaden i ryska Uralområdet, i går kväll.

Men i själva verket är EU och Ryssland oense om mycket, inte minst i Syrienfrågan. Och inför toppmötet har skarpa uttalanden hörts från båda sidor. Ryssland har bland annat fördömt EU-beslutet att åter tillåta vapenexport till Syriens rebeller medan EU-länder oroats över beskedet att Ryssland är på väg att förse den syriska regimen med luftvärnsmissiler. I slutet av förra veckan kom också obekräftade uppgifter om att Ryssland tänker återuppta sin export av stridsflygplan till Syrien.

Som en av Assadregimens få vänner har Ryssland hamnat i centrum i försöken att få ett stopp på inbördeskriget och i början av maj kom Ryssland och USA överens om att en fredskonferens – som efter den senaste tidens turer redan är försenad.

Energifrågan är en annan konfliktfylld punkt under mötet i Jekaterinburg. Europa är mycket beroende av den ryska gas- och oljeexporten, ett beroende man vill göra sig av med och de ryska ledarna oroas över vad det kan få för följder för den så viktiga energiexporten.

Som vanligt väntas också mänskliga rättigheter komma upp när EU-ledarna möter Vladimir Putin. De är bland annat mycket kritiska till den nya ryska lagen som tvingar frivilligorganisationer som sysslar med politik – som får ekonomiskt stöd från utlandet – att registrera sig som utländska agenter.