Hizbollahanhängare firar segern i syriska Qusayr

2:33 min

Libanesiska Shiamuslimer i Bekaadalen firade igår segern över de sunnimuslimska "terroristerna". Vår korrespondent rapporterar från den romerska ruinstaden Baalbek i Libanon.

Unga män dansar in segern på huvudgatan i Baalbek och i svarta bilar med gula Hizbollahflaggor åker milismän förbi och skjuter i luften för att fira segern i Qusayr.

Konflikten i Syrien tog en ny vändning i går när syriska regeringsstyrkor tillsammans med Hizbollahmisilen tog kontroll över den strategiskt viktiga staden al-Qusayr, nära gränsen mot Libanon.

– Hizbollah har bekämpat 47 länder, säger en ung man stolt.

Han syftar på alla jihadister från olika sunnimuslimska länder, som anslutit sig till de syriska rebellerna, som här kallas ”terrorister" eller ”fanatiker”.  De är som talibanerna, säger shiamuslimerna här i Libanon.

Nästan alla shiamuslimer jag talar med i Bekaadalen säger att det som pågår i Syrien är ingen folklig revolt, utan en amerikansk-israelisk konspiraiton mot moståndsrörelsen, där hela den sunnimuslimska världen går USA:s och Israels ärenden.

I den lilla shiamuslimska byn Qasr, nära den syriska gränsen, träffar jag 8-åriga Abeer i rosa klänning. Jag frågar henne om hon har några sunnimuslimska vänner.

– Sunnimuslimerna är med Israel. De skjuter raketer mot oss, svarar hon.

De shiamuslimer i Bekaadalen som inte firar talar med låg röst, och vill inte bli intervjuade. I Baalbek går jag in bokhandeln för att hälsa på bokhandlaren som är en gammal vän sen 25 år tillbaka.

– Det här är inte mitt krig, viskar han. Hizbollah får gärna försvara Libanon mot Israel - men vi har inget i Syrien att göra.

– Det som nu pågår är mycket farligt - de sekteristiska spänningarna i Libanon mellan Shia och Sunnimuslimer har inte varit så här stora på många år, säger bokhandlaren i Baalbek.