USA:s övervakning av datatrafik

4:48 min

I går kväll trädde han fram, den man som lämnat ut uppgifterna om den jättelika övervakningsavslöjandet i USA till den brittiska tidningen The Guardian. 29-årige Edward Snowden heter han - han har tidigare arbetet åt den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA. Hör vår korrespondent Sten Sjöström i New York.

En förundersökning är inledd efter den senaste tidens läckor om den övervakning som USA:s säkerhetstjänst NSA genomför av telefonsamtal och datatrafik. Tidningen The Guardian skrev i förra veckan att NSA får samtalslistor från telekombolaget Verizon. Därpå rapporterade Washington Post att NSA har direkt tillgång till datauppgifterna i nio IT-jättars servrar, bland dem Google, Apple och Facebook. Hur oroliga ska vi vara för vår säkerhet på nätet? Med oss har vi vår utvecklingsredaktör för sociala medier Yasmine El Rafie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista